26 Април 2024 г. Петък

Еврозоната се договори да помогне на Испания със ?100 млрд.

2012-06-10 07:27:06
Финансовите министри на еврозоната се споразумяха в конферентен разговор в събота да отпуснат на Испания до 100 милиарда евро (125 млрд. долара), за да помогнат за стабилизирането на банките й. Властите в Мадрид заявиха, че ще ще посочат от колко точно имат нужда, след като приключи пълният одит на банковия сектор след десетина дни.

Разговорът на 17-те финансови министри е продължил около два часа и половина и според няколко източника на Reuters е бил разгорещен. След това и Еврогрупата, и Испания заявиха, че сумата ще е достатъчна да успокои каквито и да е съмнения за здравето на испанската банкова система.

В изявлението на Еврогрупата се казва, че договорените милиарди ще покрият капиталовите изисквания с допълнителен буфер за повече сигурност. Испания заяви, че иска да помогне на банките си, но няма да посочи с колко, докато двете независими консултантски компании - Oliver Wyman и Roland Berger - не представят оценките си от колко капитали ще се нуждаят испанските банки. Предполага се, че това трябва да стане до 21 юни.

Според министъра на икономиката Луис да Гиндос декларира намерението да се поиска европейско финансиране и че сумата на помощта е напълно управляема.

Спасяване на затиснатите от лоши дългове - предимно от спукалия се имотен балон - испански банки ще означава, че четвърта страна от еврозоната иска помощ от избухването на кризата. Със спасяването на Гърция, Ирландия, Португалия и сега с далеч по-голямата от тях Испания от Европейския съюз и Международния валутен фонд са се ангажирали общо с около 500 млрд. евро за финансиране на помощни програми.

В случая с Испания обаче МВФ няма да участва с никакви пари и именно заради степента на участието му в тази програма е била най-разгорещената част от днешните спорове. Мадрид е настоявал да не се допуска фонда в помощта за испанските банки.

Компромисът е екипи на МВФ да наблюдават реформите в испански ябанков сектор, а институциите на ЕС да гарантират, че Испания ще спазва по-широкия кръг от икономически ангажименти.

"Каним МВФ да подкрепи прилагането и наблюдението на финансовата помощ с редовни доклади", се казва в изявлението на Еврогрупата.

Източници на Reuters казват, че е имало натиск над Мадрид веднага да посочи от колко пари ще има нужда, но испанските власти са отказали.


Лидерите в еврозоната искат да се изясни испанската позиция преди изборите в Гърция на 17 юни, които може да тласнат страната към излизане от еврозоната с последваща вълна от проблеми в закъсалите периферни икономики от зоната на единната валута.

В първите реакции анализатори коментират, че въпреки това финансовите пазари вероятно ще бъдат успокоени от съботното решение, когато отворят за търговия в понеделник.

"Ключовият проблем си остава липсата на подробности откъде по-точно ще дойдат парите. Пазарът ще реагира с известна предпазливост, докато не види как ще се финансира тази помощ", обяснява Едмунд Шинг от Barclays.

От Еврогрупата засега казват, че средствата може да са от временния антикризисен фонд EFSF, или от постоянния помощен механизъм за стабилност ESM, който трябва да заработи през юли (по неофициални данни вероятно от 9 юли). Финландия заяви, че ако се използва EFSF, тя иска допълнителни гаранции.

Еврогрупата посочи, че парите може да бъдат насочени към испанския фонд за преструктуриране на банките, макар че правителството "ще запази пълна отговорност за финансовата помощ", защото фондът е част от правителствени антикризисни помощи и се води като част от държавния бюджет.. Лихвите, които Испания ще трябва да плати за помощта, ще са същите като тези за другите три страни.

Министър Гиндос настойчиво обясни на пресконференция, че това е финансово подпомагане, а не спасяване и че условият важат само за банковия сектор, а не за по-широката правителствена политика, която трябва да отговаря единствено на фискалните и бюджетни изисквания на еврозоната.

Малко по-късно във Вашингтон управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът е готов да помогне за наблюдение на помощта за испанските банки. Според нея договорената сума изглежда достатъчна.

По думите й споменатите 100 милиарда евро съответстват и на оценките на фонда за нуждите на испанските банки от капитали.

Критично към случващото се в еврозоната обаче се е изказал британският финансов министър. В статия, публикувана преди съботното решение на колегите му от еврозоната Джордж Озбърн казва, че съюзът на единната валута "наближава момента на истината" и ще решенията, които се вземат в следващите месеци ще определят бъдещето на зоната за повече от десетилетие.

В статията за "Сънди телеграф"Възстановяването ни, което и без това се сблъсква с поскъпващите гориво и дълговото бреме от годините на бум, се убива от кризата на прага ни."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати