20 Април 2024 г. Събота

Брюксел ще ни плаща пътя до работата, изборът на главен прокурор остава неясен, майката на убитата Мирослава не вярва на полицията...

2012-06-10 07:25:30

Изборът на нов главен прокурор и споровете около Висшия съдебен съвет са сред най-отразяваните теми в неделните вестници.

В. „24 часа" цитира по темата Искра Фидосова, която след изразеното вчера несъгласие на президента Плевнелиев главният прокурор да се избира от сегашния ВСС, декларира  Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС". Това съобщи пред агенция "Фокус" Искра Фидосова, председател на Комисията по правни въпроси в 41-вото Народно събрание и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.
Мандатът на ВСС изтича в началото на октомври и няма възможност процедурата да се удължи за срок по-дълъг от три месеца. За главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд процедурите сме записали да започнат не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца.
Това означава, че даваме един тримесечен срок, в който да се разгърне цялата подробна процедура, обясни Фидосова. И все пак стана ясно, че ВСС ще бъде избран още в средата на септември, което предшества края на мандата на сегашния ВСС.
„За първи път имаме възможност за пряка номинация на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)", каза по-рано Фидосова и сподели, че не е съгласна с твърдението, че няма пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

В. „Дневник"Процедурата по номинации на членове на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще започне максимално бързо след излизането на указа на президента за обнародване на промените в Закона за съдебната власт. Парламентарната квота в съвета може да бъде попълнена през септември, преди изтичането на мандата на настоящия ВСС.
Това става известно от интервюто на председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова пред агенция "Фокус" по повод приетите промени в закона за съдебната власт.
"Тази процедура, която касае парламентарната квота от 11 души, ще започне още в края на юни. Веднага след указа на президента, който може да и тази седмица, ще има заседание на Комисията по правни въпроси и ще разпишем и стартираме процедурата за номинации", заяви още Фидосова.
По думите й за попълването на парламентарната квота ще са необходими около 3 месеца и септември се очаква да се проведе самият избор и гласуване в пленарна зала.
"Ще обявим сроковете - докога ще се представят кандидатите за членове на ВСС, публично оповестяване на сайта на тяхното представяне, кой ги е представил, с какви мотиви; публично ще оповестим всички документи, които засягат съответните кандидати, автобиография, допълнителни данни за професионална квалификация... Ще има публично изслушване, което ще бъде предавано в реално време, по интернет, в присъствието на медии. Ще могат да се задават въпроси към всички кандидати. Когато приключи изслушването, правната комисия ще изготви подробен доклад и кандидатурите ще влязат в пленарна зала", уточни Фидосова."

Позитивите и негативите в отношенията ни и ЕС също са сред темите на неделния печат.

Брюксел ще ни плаща пътя до работата. Работодателите, които всеки ден превозват служителите си от населените места, в които живеят, до офиса, вече имат шанс да си спестят транспортните разходи за цяла година.
Нова схема от европрограмата "Развитие на човешките ресурси" дава от 20 хил. до 390 хил. лв. безвъзмездна помощ за организиран превоз на работници, съобщи Зорница Русинова, зам.-министър на труда. Бюджетът на схемата е 20 млн. лв. и ще стартира наесен. От субсидията ще се възползват 15 хиляди работещи, които живеят до 100 км от местоработата си. Разходите, които ще се покриват чрез Агенцията по заетостта, са до 65 ст. на километър. Условието е служителите да не са командировани и работата им да не е свързана обичайно с пътуване.
Работодателите, които желаят да се включат в програмата, трябва да кандидатстват пред бюрата по труда с проекти. Две или три фирми ще може да се кооперират и да участват с общ проект за субсидиран транспорт. За малките и средните фирми това е добър вариант, защото превозът на повече работници ще намали разходите на едно лице. Ще дадем опция и за организиране на транспорт на повече от 100 км, като разликата ще я поеме работодателят, казаха от Агенцията по заетостта.
Наесен агенцията ще предложи подобрен вариант на друга схема за финансиране на транспорта до работното място. "По-близо до работа" е в ход от миналата година, но към нея има слаб интерес и са кандидатствали едва 230 души. По схемата в момента може да участват само безработни, които си намират работа в други населени места, отдалечени до 80 км.
С новата схема наесен ще може да се включват и работещи хора, които всеки ден пътуват до работата си, която е на разстояние до 100 км от местоживеенето. Срещу билетчета всеки месец те ще може да си осребряват разходите в бюрата по труда. Финансирането е до 12 месеца. По схемата има за усвояване още 18 млн. лв." - съобщава в. „Стандарт".

„България е поредната страна от Централна и Източна Европа, която има проблем със свободата на медиите и Европейската комисия вече се е заела с решаването му. Това е новината от публичното изслушване по темата, организирано от групата на либералите в Европейския парламент в сряда.
"Реших да променя дневния си ред, за се обърна към вас. Този въпрос е личен приоритет за мене", каза еврокомисарката по телекомуникациите и медиите Нели Крус, появявайки се ненадейно по средата на дискусията. "Случаят на България изглежда тревожен."
Крус постави дебата за България в контекста на този за Унгария - която е широко критикувана и обект на процедури за нарушение в ЕС за посегателства на основни демократични принципи и ценности, в това число и свободата на медиите.
Изслушването може да се окаже само началото на нарастващнатиск от Брюксел върху София за медийната свобода, подобен на този упражняван върху Унгария. Обикновено публичните изслушвания са прелюдия на дебат в пленарната зала на Европейския парламент и либералите на скриха, че искат да го предизвикат. А от него могат да последват резолюция, въпрос към комисията, искане тя да предприеме действия.
Евродепутатът Станимир Илчев призова за серия контролни визити на мисии от Европарламента, които на място да се запознаят с проблемите със свободата на медиите в България.
Изказалите се в дискусията откроиха големите шансове на България да влезе в този доклад.
По данни на уважавани международни неправителствени организации като "Репортери без граници", "Трансперънси интернешънъл", "Фрийдъм хаус", цитирани от Крус и лидера на либералите Ги Верхофстат България е "зле представящ се ученик" (думите са на Верхофстат - бел. ред.) сред новите членки на ЕС.
Страната ни е 78-а в последния световен индекс за свободата на печата на "Репортери без граници". България е класирана най-ниско от всички държави в ЕС в този индекс. "Това трябва да ни разтревожи всички", каза Крус.
Тя се позова на "смъртни заплахи срещу журналисти в България, но също например и в Гърция"При сегашните компетенции на Европейския съюз преди всичко властите на държавата членка трябва да гарантират сигурността на журналистите".
Верхофстат цитира класация на сп. "Икономист" от 2011 г., в която по качество на демокрацията България е на 52-ро място от 67 страни. Международната антикорупционна мрежа "Трансперънси интернашънъл" нарежда България на незавидното 86-о място от 182 държави по усещане за корупция, като в по-добро състояние са Китай и Колумбия, каза той.
Шокиращи бяха и констатациите на Оливие Базил, генерален директор на "Няма либерален пазар на медиите в България... Българските медии са в ръцете на една група, която след падането на Тодор Живков господства в икономическия живот..." - пише в. „Труд".

В. „Дневник" цитира бившия външен министър на Италия Франко Фратини, според когото „наставническият подход на ЕС понякога унижава Балканите"Харесвам много италианската конституция и европейските договори, но се изцяло се въздържам да налагам на Балканите този модел, обяснявайки, че е най-добрият. Това заяви бившият външен министър на Италия Франко Фратини по време на Софийския форум за Балканите. Той обясни, че наставническият подход на Европейския съюз превръща държавите членки и институциите в националисти и екстремисти и освен това унижава Балканите.
Фратини, който е и бивш еврокомисар, подчерта, че е напълно съгласен, че страните от региона трябва да приложат необходимите реформи и имат да извървят дълъг път. Той обаче настоя, че ЕС трябва да престане с наставническия подход, защото ако ентусиазмът на Балканите към евроинтеграцията е все по-малък, то европейците също имат вина за това.
Въпреки коментара на Фратини, че ЕС трябва да преосмисли поведението си към Балканите, участниците в дискусията "Дневният ред на ЕС и САЩ по отношение на политиката на съседство в Европа" се обединиха около това, че ЕС и САЩ са по-скоро единни в желанието за върховенство на закона, демокрация и спазване на основните права на Балканите..." - се казва в публикация на в. „Дневник".

Неделните вестници продължават да следят и последиците от взривовете край Петолъчката.

„Военните отчитат сега, че утилизацията била грешка" - пише „Сега".
"В момента в България има около 14 000 тона боеприпаси, които не са утилизирани. Голяма част от тях обаче няма и да бъдат унищожени, а ще бъдат продадени. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той добави, че е необходимо в страната ни да има място, където годишно да се утилизират между 5000 и 10 000 тона.
„Вместо да вземем инсталация, ние дадохме боеприпасите за утилизация. В България няма други фирми освен частни, с изключение на две - ТЕРЕМ и ВМЗ-Сопот. Трябваше да вземем инсталация, фирма „Дунарит" закупи такава инсталация и тя работи", обясни зам.-министърът. „Берета трейдинг" има сертификати, сигурно работят добре, но защо се взриви цехът, къде е грешката. Това са въпросите, които трябва да си зададем. Всички в правителството виждаме, че с този горещ картоф трябва да се приключи с него, с тази утилизация на боеприпаси", добави Радев.
Той припомни, че след експлозиите в Челопечене част от намиращите се там боеприпаси, които не бяха горени и не бяха подлагани на взрив, са били изнесени. „Те са стари, не са опасни и част от тях са отишли в „Берета трейдинг".
Пред Дарик той разясни, че в процеса на утилизация на боеприпаси според нашето законодателство не могат да участват чужди фирми. „Месеци преди тези взривове от Министерството на отбраната предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че, когато даваме боеприпаси на фирми да утилизират, материалите, които остават, да не ни се връщат, тази собственост да се предаде. За да не се возят в държавата такива боеприпаси, което е много по-опасно. Това става с промяна в закона", обясни той.
За Челопечене Валентин Радев каза, че експертизата за взривовете там няма да приключи, докато американците не излязат отвътре, „т.е. докато не изровим всичко". „Сега американските колеги дълбаят надолу. Помагат ни, защото ние нямаме такива средства, а е опасно да се извършват такива дълбочинни прочиствания. Тяхното обещание е, че до края на август ще приключат и експертизата веднага ще бъде дадена тогава", каза още той.
За 103-те ракети въздух-земя, които бяха изнесени от авиобаза „Безмер" и хванати край Сливен, Радев каза, че това е криминално деяние..." - се казва в статията.

В. „Дневник"
"Започва проверка на всички фирми, които произвеждат огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, ще бъдат подложени на комплексни проверки. Това съобщи  шефът на сектор "Контрол на общоопасните средства" в МВР комисар Божидар Василев, цитиран от агенция "Фокус".  
Той уточни, че особено внимание ще се обърне на фирмите, които имат разрешение за утилизация. 
Ще се проверяват строгата отчетност на материалните средства и изделията, както и на складовите помещения, където се съхраняват тези изделия, уточни Василев. По думите му за проверките ще бъдат привлечени и представители на органите за местно самоуправление.
За резултатите от проверките ще бъдат изготвени докладни до Главна дирекция "Охранителна полиция", след което данните ще бъдат анализирани и представени на министъра на вътрешните работи, каза комисар Василев.
Във вторник междуведомствена комисия от представители на всички ведомства с отношение към боеприпасите и взривните вещества, ще обсъжда конкретни мерки за контрола над боравенето с огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества, пиротехнически изделия и разрешенията за утилизация. Ще бъдат обсъждани и евентуални законови промени."

Всекидневниците съобщават също, че в рамките на операция "Кокаинови крале" в Перу е задържан още един българин.

„Още един българин е задържан в рамките на операция „Кокаинови крале". В Перу днес е арестуван Тодор Тодоров от Пловдив, издирван в хода на разследването за престъпната група, организирала трафик на кокаин за Италия, съобщиха перуански медии.
Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди за ареста на Тодоров. От общо 18-те издирвани българи в операцията досега са задържани 13 - един в Италия, един във Финландия, един в Словения, един в Перу и останалите - в България..." - пише „Стандарт".

„Още един българин е задържан в рамките на разследването на операцията, която в България е под името „Кокаинови крале". В Перу днес е арестуван Тодор Тодоров от Пловдив, издирван в хода на разследването за престъпната група, организирала трафик на кокаин за Италия, съобщиха перуански медии...
В Италия, на 31 май, е бил задържан Иван Еринин, по прякор Гипса, от Банско, по същото разследване.
На 8 юни от словенски съд е разрешено предаването на Радослав Атанасов, по прякор Радето, на Италия. Той трябва да бъде предаден до 18 юни на италианските власти.
По операция „Кокаиновите крале", от 18 българи, до момента са задържани 13 (един в Италия, един във Финландия, един в Словения, един в Перу и останалите - в България). Към момента остават неустановени пет лица. Продължава издирването им съвместно с партньорските служби.
Операция „Кокаинови крале" започна през май, съвместно на българските и италиански служби. В хода й бе задържан Евелин Банев - Брендо, който се смята за отговорен за трафик на 40 тона кокаин годишно за Италия. 30 души бяха задържани в хода на операцията, в престъпната група има още хървати, словенец, румънец, грузинец, българи и италианци." - напомня в. „Сега".

Друг криминален случай - убийството на Мирослава от Перник, също намира място на страниците на неделния печат.

„Това е поръчково убийство, замаскирано като отвличане", категорична бе перничанката Емилия Шумкова, майка на убитата Мирослава, в предаването " по Нова тв.
Почернената жена смята, че някой е поръчал дъщеря й. Тя изрази убеждението си, че в гнусната история са замесени поне 5-6 души.
Емилия Шумкова обаче нямала идея кой и за какво би поръчал убийството на младо момиче. "Може би за пари...", добави тя.
Тя допълни, че няма вяра на органите на реда и че е възможно да има и замесени полицаи..." - пише "24 часа".

"Шумкова заяви, че няма логика 36-годишният Стойчо Стоев-Чочо да се е самоубил.
"Оказа се, че е бил сътрудник на ГДБОП. Няма логика сам да е сложил край на живота си", бяха думите на опечалената.
Шумкова е сигурна, че сестрата на Мирослава - Елеонора не е замесена в убийството на 17-годишното момиче.
Тя сподели мнението си, че за 7 месеца разследващите не са постигнали никакъв резултат по случая и предположи, че няма да има повече яснота и в следващите месеци." - се казва в публикация на в. „Труд".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати