26 Април 2024 г. Петък

За пети пореден път у нас Националният ден на Парковете

2012-06-09 07:22:51

Днес е Националният ден на Парковете. Инициативата е на WWF и цели да прикани българските граждани да се погрижат заедно за дивата природа на България.

Почистването, а също освежаването и ремонтирането на туристическата инфраструктура се организира в 11 природни парка. Националният ден на природните паркове се провежда за пети път.

11-те природни парка на България представляват най-голямата защитена територия в страната. Те са най-посещаваната запазена природа у нас.

Всеки може да се включи в почистването им и освежаването на туристическата инфраструктура. За най-работливите е подготвена изненада.

През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура.

Освен това досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли.

Тази година ще бъдат изградени нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка.

Осигурени са ръкавици, чували, инструменти и материали.

Природен парк Беласица

На стадиона в гр. Петрич от 9 ч. Ще се почиства в посока хижа "Беласица". "Посланик" е композиторът Славчо Лобошки.

Природен парк Българка

На пл. "Възраждане""">Природен парк Витоша

1. Местността Дендрариума от 10 ч. Дотам се стига с маршрутка 10 от Руски паметник или за около един час по пътека от кв. Княжево от последната спирка на трамвай 5. "Посланици" са Галина Щърбева и Стефан Щерев от Нова телевизия.
2. Центъра на с. Мърчаево от 10 ч. Дотам се стига с автобус 59 от последната спирка на трамвай 5 в кв. Княжево. "Посланик" е Симо от БГ Радио.
3. Паркинга на Драгалевски манастир от 10 ч. Дотам се стига директно с по-скъпия автобус 66 от кв. "Хладилника". Или от центъра на Драгалевци за около половин час пеша, а дотам - с автобуси 93 и 98 от кв. "Хладилника" или с автобус 64 от кв. "Хладилника" или от Военно-медицинска академия. "Посланици" са актрисата Деси Тенекеджиева и Венелин Петков от bTV.

Природен парк Врачански Балкан

Природозащитен център "Натура" - Червения площад на Враца от 9.30 ч. 9.30 пред Природозащитен център "Натура". Ще се почиства по пътя за пещера Леденика и за м.Пършевица. "Посланик" е актьорът Валери Йорданов.

Природен парк Златни пясъци

На площадчето пред чешмата на Аладжа манастир от 10 ч.

Природен парк Персина

Посетителски център на парка в гр. Белене от 9.30 ч. Вземете велосипеда си! Ще се работи в м. Хисарлъка.

Природен парк Рилски манастир

Осигурен транспорт от автогарата в гр. Рила от 8.30 ч.

Природен парк Русенски Лом

Ще се чисти около крепостта Червен и Ивановските скални църкви от 10 ч. Осигурен транспорт от Градска галерия, Русе и Русенски университет от 9 ч.

Природен парк Сините камъни

1. Информационно-посетителски център на парка в Сливен, в началото на Хайдушката пътека, от 9.30 ч.
2. Текстилен техникум, Сливен, от 9.30 ч.

Природен парк Странджа

Изворите на р. Младежка - село Младежко от 10 ч.

Природен парк Шуменско плато

Информационен център на природния парк над Шумен от 10 ч.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати