Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 1
Начало arrow Политика arrow НС одобри новия облигационен заем за ?950 млн.

НС одобри новия облигационен заем за ?950 млн.

  Print E-mail
2012-06-08 13:40:18
източник: dnes.bg

След двучасови дебати народните представители одобриха ратификацията на новия облигационен заем с размер до 950 млн. евро, с който ще бъдат погасени главницата и последната лихва по сделката с външния дълг, сключена през 2002 г.

Против заема се обявиха депутатите от левицата, които оспорват не толкова решението за необходимостта от нов дълг, колкото факта, че управляващите са изхарчили фискалния резерв, стана ясно по време на дебатите.

Със ратификацията на документа правителството получава карт бланш за начало на преговорите с BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank, които по думите на Дянков може да започнат до края на следващата седмица.

По време на дебатите финансовият министър Симеон Дянков обясни, че средните месечни лихви, които страната ще плаща, ще се движат между 8 и 12 млн. лева.

Вицепремиерът припомни, че емитирането трябва да стане доста преди датата на погасяване на предишното рефинансиране, за да има достатъчно спокойствие на финансовите пазари. В същото време заемът трябва да бъде взет и достатъчно близо до падежа на стария заем, за да не се плащат излишни лихви.

При обсъждането на документа бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че правителството на ГЕРБ е изхарчило около 6 млрд. лева от фискалния резерв за покриване на дефицита, вместо с тях да бъде посрещнат траншът по сделката с дълга.

По повод критиките на левицата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че предишното правителство е трябвало да остави по-голям излишък, който да покрие дефицита при спад на икономическия растеж.

"Вие изхарчихте повече пари от излишъка, който трябваше да натрупате", обърна се тя към левицата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи операцията като крайно необходим финансов инструмент, който трябва да е на разположение на всяко правителство оттук нататък. Според него подобна успешна емисия би доведела до привличане на чуждестранни инвестиции и насърчаване на банките да намалят лихвите в страната.

Тъмносиният лидер защити ГЕРБ по отношение на изхарчения резерв, като поясни, че няма по-нормално от това по време на криза да възникват извънредни дефицити, които да бъдат компенсирани от фискалния резерв.

В същото време лидерът на ДСБ призова управляващите към държавническо поведение и при реализацията на ценните книжа, за да се постигне възможно най-ниската лихва.

От своя страна синият депутат Мартин Димитров коментира, че "в момента с този заем се закърпва положението". Според него трябва да се бърза със сделката, защото не се знае утре какво ще стане в ЕС, за да не се окаже, заемът да бъде взет при много тежки условия.

Депутатите от ДПС се въздържаха от подкрепа.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?