19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев иска нов ВСС да избира новия главен прокурор

2012-06-08 09:52:22

Първо трябва да бъде избран новият Висш съдебен съвет (ВСС) и след това той да избере новия главен прокурор. Това каза президентът Росен Плевнелиев  в отговор на въпрос за приетите от парламента промени в Закона за съдебната власт.

Според президента сегашният Висш съдебен съвет не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор. 

„Нека да си дадем сметка как е правен досега изборът за Висшия съдебен съвет, колко съмнения и неточности имаше в избора - процедури, които бяха много бързо скроени, кандидатури, които идваха в последния момент“, изреди държавният глава. 

„Сегашният ВСС неслучайно няма висока репутация в обществото именно поради процедурите и начина, по който са взимани решенията. Новите промени в закона задават посоката за достатъчно много време, в който да се видят кандидатите, да се убедим, че те са достойни. Аз съм оптимист, че законът дава възможност, но оставам реалист за това дали тази възможност ще бъде използвана“, отбеляза Плевнелиев. 

Той беше категоричен, че вицепрезидентът Маргарита Попова няма да се номинира за главен прокурор, каквито твърдения се появиха.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова се справя много добре като вицепрезидент, тя се ползва с висока степен на доверие и е полезна на обществото“, посочи Плевнелиев. 

В президентството изчакват да получат приетите от парламента текстове на закона, като президентът ще свика Правния съвет към него, за да ги разгледат, преди да вземе решение дали да наложи вето, посочиха от прессекретариата на държавния глава.


Вчера парламентът реши, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да избере новия главен прокурор. 

С промени в Закона за съдебната власт депутатите промениха сроковете, в които се извършва процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

 

Процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичане на мандата. 
По сегашния закон тя се откриваше не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата. 

Мандатът на сегашния главен прокурор Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. С гласуваните промени още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври, може да започне процедура по избор на нов обвинител №1.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати