25 Април 2024 г. Четвъртък

Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

2012-06-08 07:32:29

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

 

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати