24 Април 2024 г. Сряда

Reuters: Брюксел притиска Гърция да ликвидира банки

2012-06-08 06:11:34
Европейската комисия настоява Гърция да ликвидира определени банки, сред които вероятно е и петата по големина ATEbank, съобщи агенция Reuters, цитирайки източници от европейските институции.

Макар това да е отговорност на централната банка на Гърция, Еврокомисията също има глас, когато това засяга оказването на държавна помощ. Така Брюксел може да отхвърли искане на Атина за спасяване на определена банка, ако прецени, че е твърде скъпо тя да бъде поддържана и така на практика да принуди съответните национални власти да започнат ликвидирането й, обяснява агенцията.

Европейската комисия рядко е използвала в пълна сила правомощията си за държавна помощ по време на кризата и малко европейски банки са били закрити. Ако обаче приложи правомощията си в Гърция, това ще бележи един по-агресивен подход към проблемите на слабите банки в ЕС, които са в ядрото на кризата. По същия начин може да бъдат принудени на ликвидация банки в Испания и Португалия, обяснява един от източниците на Reuters.

"Навлизаме в нова фаза в Гърция, Португалия и Испания. Някои банки ще бъдат притиснати. Някои ще бъдат затворени", казва един от източниците, пожелал анонимност поради деликатността на темата.

"Винаги става дума за баланс%, допълва източникът и обяснява, че ако закъсалата банка е важна за финансовата стабилност на съответната страна, може да бъде спасена. Но иначе институцията ще трябва да бъде ликвидирана.

"Ако говорим компонентата финансова стабилност, трябва да си готов да спасиш банка, но вече сме преминали тази точка в редица държави. ATEbank ще трябва да бъде закрита или ликвидирана с времето."

От ATEbank, гръцката централна банка и гръцкото финансово министерство са отказали коментар пред Reuters. В миналото ръководството на ATEbank предлагаше банката да бъде слята в едно с контролирани от държавата банки, включително с Hellenic Postbank.

 

Ако ATEbank бъде ликвидирана, това не означава, че цялата гръцка банкова система ще рухне. Други ключови гръцки банки не са застрашени чак толкова и могат да имат полза от всяко пренасочване на капитали.


Няма да се взимат никакви решения преди поредните извънредни парламентарни избори на 17 юни. Изходът от гласуването следващата неделя, за което социолозите сочат, че може да бъде спечелено от противопоставящата се на помощния пакет на ЕС и МВФ Коалиция на радикалната левица СИРИЗА, вероятно ще промени фундаментално връзките на Гърция с ЕС.

Миналия месец четирите най-големи гръцки банки - National Bank , Alpha, Eurobank и Piraeus Bank, получиха 18 млрд. евро по помощния пакет.

ATEbank - контролирана от държавата банка за земеделски кредит, е основана през 1929г. Тя не получи средства по плана, защото не успя да представи план за дългосрочната си устойчивост и в момента е източник на сериозни притеснения, казват източниците на Reuters.

Един от тях твърди ,че гръцките власти са започнали първоначална подготовка за преструктурирането й. Това не означава, че ще бъде незабавно ликвидирана, но това се очаква да започне през втората половина на годината.

Гръцки правителствен източник също казва, че затварянето на банката е възможен сценарий, но и той посочи, че изборите са най-важният фактор и че ще мине време преди да се вземе някакво решение.

Говорител на Хоакин Алмуня, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията, казва, че планове за преструктурирането на ATEbank, одобрени миналата година, предвиждат допълнителни стъпки за оздравяването й, включително рекапитализиране.

"Очакваме в Европейската комисия да видим нови помощни мерки. Когато ги получим, ще оценим ситуацията около банката."

При преструктурирането депозитите (над 17 млрд. евро в края на септември миналата година) ще бъдат защитени от гръцката система за гарантиране на влоговете, осигуряваща първите 100 000 от всяка сметка. Ресурси за подобно преструктуриране, което може да включва и създаване на т.нар. лоша банка за рисковите кредити, ще дойде от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Той бе създаден през юли 2010г. за стабилизиране на гръцката банкова система.

Всяко ликвидиране на банка в Гърция ще бъде много деликатно събитие. Нито една от основните банки на страната не е преминавала през преструктуриране и ограничаване на дейността по време на кризата.

Но официални лица смятат, че парите, останали от националната помощна програма - около 7 млрд. евро в момента с възможност за още 25 млрд. евро от помощните фондове на ЕС и МВФ - не са достатъчни за рекапитализирането на всички банки и някои банки ще трябва да бъдат пожертвани, за да се защитят най-важните кредитори.

 

Гръцките банки понесоха тежки загуби заради обезценяването на правителствените дългови облигации, които бяха купили. "Ситуацията е отчайваща. Програмата за участието на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг (PSI) остави гръцките банки с големи загуби. Не можем да рекапитализираме всичките", казва правителствен източник.


Някои представители на администрацията в Атина се опасяват, че затварянето на една банка може да изпрати лош сигнал: "В този момент това може да предизвика още по-голяма депресия заради впечатлението, което ще се създаде. Ще дестабилизират икономиката още повече."

ATEbank не мина общоевропейските стрес тестове миналия юли. Към септември 2011г. тя е раздала над 20 млрд. евро кредити. Между 2000 и 2009г. тя напусна традиционното земеделско кредитиране и навлезе в масовото търговско кредитиране.

При отсъствието на общоевропейска рамка за преструктуриране на банки правомощията на Европейската комисия относно държавната помощ де факто я прави органът, който ще вземе решение за съдбата на закъсали кредитори.

Самата процедура обаче ще е в ръцете на гръцката централна банка и на Европейската централна банка.

От избухването на кризата насам в САЩ бяха ликвидирани стотици банки, властите в Европа се съпротивляваха на подобен сценарий, но сега вече се усеща промяна в мисленето. "В Европа слабите банки по един или друг начин бяха превзети от по-големи. Но смятам, че има няколко случая, в които това е трудно, защото състоянието на някои банки е толкова лошо, че не си струва те да бъдат поддържани живи", казва източник от централна банка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати