2 Май 2024 г. Четвъртък

Freedom House: Демокрацията в България е в отстъпление

2012-06-07 07:58:03
Над две десетилетия след 1989 г. България продължава да е в състояние на "полуконсолидирана демокрация", което я поставя в една група с Румъния, Сърбия, Македония и Хърватия. За разлика от тях централноевропейските и балтийските държави са се развили до консолидирани демокрации, сочи годишният доклад "Страни в преход" на авторитетна американска неправителствена организация Freedom House.

В него се анализират промените в седем категории - от състояние на институциите, през свобода на медиите до местно самоуправление.

Частта от доклада, посветена на България, посочва, че през 2011 г. в пет от категориите не е настъпила никаква значима промяна, а в две - изборен процес и рамка и независимост на правораздаването - има отстъпление. Цялостната оценка е била най-добра през 2008 г., след което бавно започва влошаване и прогнозата е, че през 2012 г. страната ще слезе още по-надолу като състояние на демокрацията.

"През последните 10 години България стана член на НАТО и ЕС, властта се сменя мирно, няколко правителства изкараха пълния си мандат и има стабилни парламентарни и правителствени структури, активно гражданско общество и свободни медии. Но на този фон през отминалата 2011 г. редица събития и процеси изтъкнаха системни предизвикателства пред българските демократични институции. Президентските и местните избори показаха остра административна неефективност и забавено огласяване на резултатите. Неефективността и корупцията в средите на правораздаването все още са смятани за значително препятствие в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност", се казва в доклада за България, автор на който е Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

 

 


5 фактора без промяна

За качеството на управлението се посочва, че общественото доверие към премиера Бойко Борисов и правителството му не се различават съществено от тези показатели за предходните три правителства. "Продължава практиката правителството да действа ad hoc и отсъства по-прагматична стратегия за управление", поради което оценката за 2011 г. по този критерий остава непроменена. Сравнението с предходните години показва, че всъщност от 2006 г. насам България бавно отстъпва по този показател и прогнозата за 2012 г. е, че нищо няма да се промени.

Няма забележимо подобрение и в ефективността на местните власти, които бяха избрани през 2011 г. сред остри критики и продължаващи обжалвания в съда на резултатите от изборите. Вече е в ход процедура за планиране за новия бюджетен период в ЕС за 2014 - 2020 г., в който общините имат възможност за достъп до значителни ресурси, но тя е ограничена от продължаващото мудно възстановяване от глобалната криза, пишат авторите.

На нивото от 2007 г. стои състоянието на гражданското общество. В края на 2011 г. е имало регистрирани 9137 неправителствени организации, от които едва 0.5% са клонове на чуждестранни структури. "Способността на НПО да набират средства в България са ограничени, което пречи на оформянето на силни връзки между тях и общностите, за които работят. Отсъствието на конкретни регулации за лобизма също създава пространство за съмнителни практики и пречи на способността на гражданските структури ефективно да изразяват и преследват интересите на различни части от обществото", се казва в текста.

След влошаването на показателя за независимост на медиите през 2009 г. в последвалите години България продължава да се намира на същото ниво. Нищо не се е променило към добро и през 2011 г., характеризирана с "продължаваща концентрация на собствеността на медии и растящи обвинения за припокриване между медийни и политически интереси". Посочва се смяната на собствеността на водещи всекидневници като "Труд" и 24 часа" и се припомня, че от 2009-2010 г. на пазара за печатни медии има нов играч - Нова българска медийна група, увеличаваща контрола си над пазара. "Съществуват множество обвинения, че групата е създадена с кредити от банка, която оперира финансите на държавни компании и институции, но тези обвинения не предизвикаха последваща ревизия от антимонополната комисия или други органи за това дали има незаконна форма на държавна помощ или незаконна концентрация. Според конкурентите й групата контролира близо 80% от разпространението на печатни медии в страната."

Петият критерий, по който няма съществена промяна за 2011 г., е борбата с корупцията, където България си стои на едно  и също място от 2009 г. насам и не се очаква да подобри представянето си и през тази година. "Системата от структури, чиято задача е да се борят с корупцията, продължава да страда от липса на достатъчно координация и ясни отговорности и отчетност."

2 фактора в отстъпление

По два показателя обаче България е отстъпила през миналата година.

Първият е състоянието на правораздаването, в което според Freedom House затъват "увеличените усилия за борба с корупцията и организираната престъпност". Правораздаването страда от дълги процедури, отлагания, дефектно досъдебно производство и отмяна на обвинения поради технически детайли. Изреждат се редица проблеми - със забавеното създаване на специализирания съд за корупция по високите етажи, скандалите с Висшия съдебен съвет, конфликтът с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Вторият показател в отстъпление е изборният процес. "В допълнение на обичайните обвинения в купуване на гласове и манипулиране на резултатите президентските и местните избори се характеризират със значителна административна неефективност, виновна за проблемите с избирателните списъци, дълги опашки за гласуване и забавено огласяване на резултатите."

Как ще приключи 2012 г.

Що се отнася до прогнозата за 2012 г., авторите посочват, че основната задача на правителството ще бъде да контролира вътрешните последици от глобалната финансова и икономическа криза, докато прилага дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, висше образование и правосъдие. "Правителството продължава да се радва на високо ниво на обществена подкрепа и има шанс да преследва дългосрочните си цели. Най-голямото му предизвикателство си остава ефективността на публичните разходи и борбата с организираната престъпност и корупцията."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати