19 Април 2024 г. Петък

Най-малко 78 души са били убити в централна Сирия

2012-06-07 07:54:28
Най-малко 78 души, включително деца, са били убити от проправителствената милиция и силите за сигурност в провинция Хама в Централна Сирия, съобщиха активисти, цитирани от Ройтерс. Някои от убитите в село Мазрат ак Кабер са били намушкани смъртоносно, а телата на най-малко 12 души са били изгорени.

По думите на активистите най-малко 40 от жертвите са жени и деца. Убийствата идват по-малко от две седмици след клането в сирийския град Хула, в което бяха убити 108 души, почти половината от които деца.

Междувременно министри и високопоставени представители от 15 страни и Европейския съюз, които участват в среща на групата "Приятели на Сирия" в Истанбул, се споразумяха да съставят "координационна група", която да осигури подкрепа на сирийската опозиция, предаде Ройтерс.

На срещата бяха обсъдени "допълнителни стъпки", включително координирането на "ефективен и надежден процес на преход", който да доведе до "една демократична Сирия след епохата на Асад".

На срещата американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че стратегията за прехода в Сирия трябва да включва пълен трансфер на властта от президента Башар ал Асад. Нейното мнение е, че преходът в Сирия трябва да включва сформирането на напълно представително временно правителство, което да организира свободни и честни избори.

Сирийски бизнесмени, които живеят в чужбина, пък обявиха, че ще се създаде фонд с 300 милиона долара в подкрепа на бунтовниците срещу режима на Башар ал Асад, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от Ройтерс. "Този фонд бе създаден, за да подкрепи всички компоненти на революцията в Сирия, за да създаде силна връзка с бизнесмените вътре и извън Сирия и за да защити цивилните", заяви в катарската столица Доха Уаел Мерза, генерален секретар на опозиционния Сирийски национален съвет.

Мерза заяви, че половината от 300-те милиона долара вече са похарчени, някои от тях за Сирийската свободна армия. "По-голямата част от подкрепата за бунтовниците ще бъде за техническата част", заяви Мерза. 'Това е и логистична подкрепа за нашите хора", допълни той.

Мерза намекна за голяма финансова подкрепа за новия фонд от богатите на петрол арабски страни в Залива. "Ще видим очевидна подкрепа за този фонд от съседите до няколко седмици. Очакваме Катар да играе важна роля", каза той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати