25 Април 2024 г. Четвъртък

Проверките за източване на ДДС сега са в зърнения сектор, обяви Дянков

2012-06-06 11:52:30
След проверките в захарния сектор, след които бяха арестувани няколко души, свързани с "Литекс", сега се прави "сериозна проверка" в зърнения сектор и резултатите от нея се очаква да излязат в края на тази или началото на следващата година. Това съобщава финансовият министър Симеон Дянков в интервю пред "Стандарт".

Той обяснява и че е пратено писмо до Европейската комисия в този сектор да се направи така нареченото обратно начисляване на ДДС. "Това означава, че късаме ДДС веригата на всеки етап", посочва той и допълва, че по този начин не може да има фирма по средата между производителя и купувача на зърното, която да претендира държавата да й възстановява данъка.

Производителят ще трябва да казва колко е продал, защото "там няма касови бележки, голямата част е на тъмно", посочва финансовият министър. 

Той съобщава, че от 1 юли, когато влиза в сила Законът за държавния служител, някои заплати на чиновници ще се вдигнат значително, за да се изравнят с тези на колегите им от други ведомства, тъй като в момента имало големи разлики. "На пръв поглед повишението в някои агенции ще изглежда като невероятен скок", посочва той и дава за пример Агенцията за социално подпомагане, където заплащането се очаква да се повиши с 58 на сто, в Министерството на културата - средно с 40 на сто, в МОСВ – 30-35 на сто. Очаква се повишението да се получи с августовските заплати.

Отделно повишението на всички пенсии и заплати в публичния сектор се очаква да стане от началото на следващата година, посочва Дянков. то щяло да дойде от приватизация на ненужни държавни активи. Така догодина се очаква в бюджета да влязат приходите от раздържавяването на държавните дялове в електроразпределителните дружества Е.ОН и ЧЕЗ. Отделно Дянков предвижда да се продадат поне 20 на сто от Българския енергиен холдинг. Това щяло да се стане по-лесно, след като от състава му се извади АЕЦ "Белене", за да има пълна яснота за активите и пасивите на холдинга.

Вицепремиерът съобщава още, че правителството няма да се откаже от местенето на администрации в страната и в момента се търси сграда на Агенция "Митници". Още нямало пълна оценка какво ще струва разселването, но нямало да е много. "Гарантирам, че това местене няма да струва милиони, дори стотици хиляди. Разходите са минимални на фона на социалния ефект, който ще има. Аз съм убеден, защото съм го виждал в други държави как се прави", обяснява министърът на финансите. Той посочи и че към момента е изчислено, че местенето на Агенцията по лозата и виното в Плевен ще струва 48 хил. лв. НАП и Агенция "Митници" пък щели да се местят на части - по 2-3 дирекции, а не всички служители едновременно.

До края на мандата сериозна реформа в здравеопазването не може да стане, дотогава могат да се направят по-малки стъпки, обяснява още Дянков. По думите му голямата реформа в този сектор можела да се случи в самото начало на втория мандат на ГЕРБ.

Според него най-важната реформа е правилно ценообразуване на труда на лекарите – да излезе всичко наяве. "А не да работят за малки заплати, но под една или друга форма някои от тях да получават други пари". Ценообразуването в лекарствата е друга важна тема. Затова е важно, че шефът на здравната каса мисли като финансист и не е от медицинските среди, обяснява вицепремиерът.

"Ако се поставят правилно цените, първо, на клиничните пътеки и след това на лекарствата, то оттам нататък доста други неща ще се урегулират, включително и заплащането на медицинските работници", каза вицепремиерът. 

По повод идеите за лихвена ваканция за данъци и осигуровки Дянков посочи, че се е отказал от това намерение. Оценката на различни специалисти била, че не е сега моментът за нея. Затова не бил съгласен и с данъчни промени, защото в ситуация на криза това можело да има много по-различни от очакваните резултати.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати