23 Април 2024 г. Вторник

Transparency International: Корупцията заплашва икономическата стабилност в Европа

2012-06-06 11:53:46
България има сериозни проблеми с борбата с корупцията, като заедно с Румъния са двете държави от новите членки на ЕС, които продължават да предизвикват най-много притеснения.
Под надзора на европейските институции в двете страни бяха приети куп закони, но активното производство на текстове не е съпроводено с широко въвеждане и приемане на етични норми, действия и поведение. Това твърди разпространен в сряда доклад на организацията Transparency International, който изследва причините за корупцията в 25 страни в Европа.
Типичен пример е Висшият съдебен съвет в България, който е отговорен за кадруването в съдебната система и според законите се радва на голяма автономност. "Но на практика ВСС беше замесен в серия скандали за наличието на външни влияния, които се отразяват на решенията му. За да се премахнат тези проблеми, не са достатъчни само институционални реформи. В крайна сметка напредък може да има чрез промяна в културата, която да създаде силно чувство за професионална етика и тя да помогне на магистратите да разберат закона и да се придържат към него", пише в доклада на организацията.
Докладът "Пари, политика и власт: Корупционните рискове в Европа" отбелязва, че избирателните процеси в повечето изследвани държави са прозрачни, като органите се справят добре в администрирането на свободни и честни избори. Изключение правят България и Румъния, където в този процес все още има "значителни проблеми". България е и сред страните, където липсва независима институция, която да следи за спазването на правото за достъп до информация.
Най-големи проблеми с обществените поръчки има в България, Чехия, Италия, Румъния и Словакия. Докладът отбелязва, че законите за обществените поръчки са хармонизирани с европейското законодателство, но в много държави правилата са систематично заобикаляни и това остава безнаказано.
Transparency отбелязва още, че в България омбудсманът е сравнително нова институция, но също има притеснения за независимостта й заради високо политизирано естество на процеса на назначаване.
Генералният извод на Transparency e, че близките отношения между бизнеса и правителствата позволяват на корупцията да подкопае икономическата стабилност в Европа. Неправителствената организация твърди, че пропуските в управлението допринасят за финансовите и политическите скандали, които разкъсват почти всяка държава в Европа през последната година. Transparency призовава законодателите да направят лобирането и финансирането на кампании по-прозрачни.
Докладът подчертава, че липсва прозрачност в начините, по които се взимат решения и се финансират политически партии.
19 от 25-те изследвани държави се нуждаят от регулация на лобизма, а едва 10 са забранили политически дарения с неясни източници. "В Европа много от институциите, които определят демокрацията и позволяват на държавата да спре корупцията, са по-слаби, отколкото често се смята. Докладът насочва вниманието към тревожни проблеми във време, когато има необходимост от прозрачно управление, докато Европа се опитва да се справи с икономическата криза", заяви Кобус де Свард, управляващ директор на Transparency International.
Три четвърти от европейците смятат корупцията за нарастващ проблем в тяхната страна, сочат редица проучвания. През изминалата година във Франция и Италия се проведоха знакови дела за корупция. Корупционните скандали в политиката включваха разходи на депутатите (Великобритания), пенсионни измами (Норвегия) и конфликта на интереси (България, Финландия, Словения).
Докладът на Transparency оценява капацитета на европейските държави да се борят с корупцията, като разглежда повече от 300 държавни институции в 25 държави. Политическите партии, бизнесът и публичната администрация се представят най-зле в борбата с корупцията и злоупотребите, докато държавните одиторски агенции и омбудсманите – най-добре.
Прекалено много правителства не са достатъчно надеждни за управлението на публичните финанси и обществените поръчки, като последните са на стойност 1.8 трилиона евро на година. Още по-лошо – само две държави могат да осигурят адекватна защита на сигнализиращите за евентуални престъпления и неетично поведение.
Дания, Норвегия и Швеция са най-защитените от корупция заради стабилната регулация, одиторски агенции и съдебни системи. Но дори и в тези държави се забелязват проблеми в сферата на политическото финансиране, отбелязва Transparency. Редица държави в Южна Европа – Гърция, Италия, Испания, Португалия, имат сериозни проблеми в надеждността на публичния сектор и дълбоко вкоренени неефективност, злоупотреби и корупция, които не са нито достатъчно добре контролирани, нито санкционирани.
В доклада на Transparency International са изследвани: Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати