Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 21
Начало arrow България arrow Падна безпилотният самолет, който оглеждаше гърмящия цех

Падна безпилотният самолет, който оглеждаше гърмящия цех

  Print E-mail
2012-06-06 11:42:05
източник: dnes.bg

Безпилотният самолет, който е трябвало да заснеме опасния район около складовете за утилизация край "Петълочката", които гръмнаха вчера, е паднал заради силния вятър, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

В момента две бронирани машини “Пустинна котка“ разузнават района и търсят падналата летателна машина, за да вземат записа.

 

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пък заяви, че втори по-малък безпилотен самолет  ще отлети за района на взривовете, за да направи оглед.

Продължава и издирването на трима от работниците, които са били в цех №1, където е станал взривът. В момента на инцидента там е имало петима души, но двама от тях са били на терасата и са успели да се измъкнат.

Министърът на отбраната допълни, че вчера при разгара на взивовете екип от петима души е влязъл в опасния периметър с риск за живота си, за да измъкне двама души. Единият от тях е настанен в болница, а другият е бил в шоково състояние, но вече е добре.

Ангелов потвърди информацията, че в района на цеха е намерен мобилен телефон. Това е нарушение на правилата за безопасност, защото на места, където се извършва утилизация на бойна техника, не може да се внасят GSM устройства.

Силата на взрива е бил 10 тона тротил. Не е ясно какво количество боеприпаси е имало в складовете все още. Ангелов обаче заяви, че там са се съхранявали не само арсенал за утилизация, но и за продажба.

По думите на министъра вината за инцидента е на собственика на фирмата “Берета Трейдинг“. Ангелов изрази възмущението си, че този човек все още не е отишъл на мястото на взривовете.

По негови думи единичните взривове в района продължават. Ангелов уточни, че 24 часа след последния взрив ще може да влезе група, която да огледа района. Министърът беше категоричен, че няма опасност за населението.

Голямата част от хората, които живеят в района, вече са се завърнали по домовете си. Все още не се обсъждало как ще бъдат обезщетени те. По думите на Ангелов ще бъде предявен иск към “Берета Трейдинг“ за покриване на щетите и разходите по овладяване на ситуацията.

Министърът допълни, че ще има изменения в Закона за боеприпасите и взривните вещества. Те ще позволят снарядите да бъдат обезвреждани в чужбина, където има по-модерна техника.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?