19 Април 2024 г. Петък

Падна безпилотният самолет, който оглеждаше гърмящия цех

2012-06-06 11:42:05

Безпилотният самолет, който е трябвало да заснеме опасния район около складовете за утилизация край "Петълочката", които гръмнаха вчера, е паднал заради силния вятър, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

В момента две бронирани машини “Пустинна котка“ разузнават района и търсят падналата летателна машина, за да вземат записа.

 

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пък заяви, че втори по-малък безпилотен самолет  ще отлети за района на взривовете, за да направи оглед.

Продължава и издирването на трима от работниците, които са били в цех №1, където е станал взривът. В момента на инцидента там е имало петима души, но двама от тях са били на терасата и са успели да се измъкнат.

Министърът на отбраната допълни, че вчера при разгара на взивовете екип от петима души е влязъл в опасния периметър с риск за живота си, за да измъкне двама души. Единият от тях е настанен в болница, а другият е бил в шоково състояние, но вече е добре.

Ангелов потвърди информацията, че в района на цеха е намерен мобилен телефон. Това е нарушение на правилата за безопасност, защото на места, където се извършва утилизация на бойна техника, не може да се внасят GSM устройства.

Силата на взрива е бил 10 тона тротил. Не е ясно какво количество боеприпаси е имало в складовете все още. Ангелов обаче заяви, че там са се съхранявали не само арсенал за утилизация, но и за продажба.

По думите на министъра вината за инцидента е на собственика на фирмата “Берета Трейдинг“. Ангелов изрази възмущението си, че този човек все още не е отишъл на мястото на взривовете.

По негови думи единичните взривове в района продължават. Ангелов уточни, че 24 часа след последния взрив ще може да влезе група, която да огледа района. Министърът беше категоричен, че няма опасност за населението.

Голямата част от хората, които живеят в района, вече са се завърнали по домовете си. Все още не се обсъждало как ще бъдат обезщетени те. По думите на Ангелов ще бъде предявен иск към “Берета Трейдинг“ за покриване на щетите и разходите по овладяване на ситуацията.

Министърът допълни, че ще има изменения в Закона за боеприпасите и взривните вещества. Те ще позволят снарядите да бъдат обезвреждани в чужбина, където има по-модерна техника.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати