26 Април 2024 г. Петък

Още една дирекция започва да следи и разследва у нас

2012-06-05 10:35:28

Дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС" (АФКОС), която е основната ни точка за контакт с ОЛАФ, започва самостоятелни административни разследвания от 1 юли.

Новината съобщи вътрешният министър Цветан Цветановпри представяне на проект за повишаване на ефективността в работата на дирекцията. Той поясни, че за да стартират тези разследвания, АФКОС може да се самосезира.
„До момента ние участвахме в разследванията, заедно с ОЛАФ, но нямахме възможност сами да правим такива",обясни министърът и добави, че този успех е заради повишеното доверие от страна на ОЛАФ.

По думите на Цветанов, ако бъдат установени нередностипри проверките, те се регистрират от управляващия орган, а ако има закононарушения или съмнения за измами, се сезира и прокуратурата.
Като помощ при разследването на сигнали за източване на европари, от АФКОС могат да ползват базата данни на ОЛАФ, както и информационните системи на МВР

Въпросните разследвания или проверките на място включват три етапа. Първият представлява запознаване на съответните проверяващи органи с целта на разследването. Вторият е проверка на помещения, площи и транспортни средства, използвани от икономическите оператори. Третият етап включва контрол на проверките - на документи, сертификати, компютърни данни на икономическите оператори, вземане на проби и проверка на проби, бюджетни и счетоводни документи.

„Няма да измислям горещата вода, ще следваме примера на ЕС", заяви от своя страна Соня Клисарска - шеф на АФКОС. Тя поясни, че от досегашният опит на дирекцията най-често засичаните нередности са свързани с осъществяване на процедурите за обществени поръчки - в над 90% от случаите. Тук се намеси и министър Цветанов, който изрази надежда, че тези нередности ще бъдат стопени до минимум.

След като годишно даваме над 3,5 млрд. лв. за обществени поръчки, ясно е, че това е среда, която винаги трябва да бъде наблюдавана. Радвам се, че тази тема се обсъжда именно в залата на БОРКОР, на която една от целите е ограничаване на злоупотребите с обществени поръчки", заяви Цветанов.

Той побърза да успокои, че самото разследване не означава, че даденото лице е извършило престъпление. Някои проверки могат да се извършват на случаен принцип или превантивно.

Проектът за повишаване ефективността в работата на АФКОС е на обща стойност малко над 890 хил. лв. Целта е да се подобри работата по структурните и кохезионни фондове, откриване на транснационални нередности, в които може да са замесени икономически оператори от различни страни членки на ЕС.

Предстои провеждането на работни срещи между АФКОС и всички управляващи органи по оперативните програми с цел обсъждане на актуални въпроси и преодоляване на проблемите. Подготвя се и интернет страница, на която могат да се подават сигнали за нередности с финансирания по еврофондовете.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати