Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

  Print E-mail
2012-06-05 10:13:10
източник: dnes.bg

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?