29 Март 2024 г. Петък

Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

2012-06-05 10:13:10

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати