23 Април 2024 г. Вторник

58% от българите бягат при трус

2012-06-05 10:00:20

При земетресение първата реакция на 58 на сто от хората е да напуснат сградата.

Това показва изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Тези хора са главно мъже, нискообразовани хора и живеещи в малките населени места.

40% пък биха избрали да останат на безопасно място в жилището си, където да изчакат да премине трусът.

Този отговор дават предимно жени, високообразованите, най-възрастните и жителите на големите градове и областните центрове.

Само 9 на сто от участвалите в изследването посочват, че не знаят какво да правят в подобна ситуация. Сред неинформираните преобладават бедни и нискообразовани хора, роми, но и жители на столицата.

Изследването на НЦИОМ е започнало ден след земетресението с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер, което разтресе България на 22 май.

7 на сто от интервюираните смятат да предприемат и други действия – да помогнат на роднини, да вземат най-необходимото или да изключат тока в жилището си.

Всеки десети българин не знае откъде да се информира за развитието на ситуацията в случай на земетресение. Това са най-често нискообразованите и бедни хора, както и представители на етническите малцинства.

Най-често запитаните не знаят към коя институция да се обърнат при такава ситуация.

26 на сто признават, че не знаят към коя институция да се обърнат, а 7 процента заявяват, че не възнамеряват изобщо да търсят помощ от институции.

Младите хора, нискообразованите, жителите на столицата, ромите и бедните по-често от останалите не знаят към кого да се обърнат в случай на земетресение.

За 46 на сто от запитаните основните източници на информация при земетресение са телевизиите. От тях предпочитат да се информират най-възрастните, бедните и нискообразованите.

Радиата са източник на информация за 46 на сто от анкетираните. Това са предимно хората на възраст между 50 и 59 години, както и жителите на големите градове.

14% пък посочват, че предпочитат да се информират от интернет. В тази група са предимно хората на възраст под 50 години, високообразованите и заможните.

За 7 на сто основен източник на информация при земетресение са роднини, приятели, съседи, близки и познати.

Има хора, които са склонни да се предоверяват на неофициални и непроверени източници на информация, което крие пък риск от разпространяване на слухове, преминаване към неадекватни действия и създаване на паника сред населението, отчитат социолозите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати