29 Март 2024 г. Петък

Финансовата криза на 3 години. Наближава ли краят?

2010-08-09 23:36:55
Преди точно три години, на 9 август 2007 година, френският банков гигант BNP Paribas обяви, че спира обратните изкупувания от три от взаимните си фондове. Така бе сложено началото на кредитната криза, припомня CNBC.

Колапсът на американския пазар на високорискови ипотеки и ефектът върху ипотечните облигации предизвика серия от кризи, които бяха на косъм да срутят глобалната икономика. Три години по-късно светът остава обвит в неяснота. Безпрецедентните действия на водещите централни банки и правителствата по целия свят предотвратиха срив на глобалната икономика, но според анализатори изходът от кризата все още е далеч.

„Кризата ще свърши тогава, когато банковото кредитиране се върне на нормалните си нива, акциите поскъпнат, а рискът се понижи. Това все още не се е случило“, коментира Брендън Браун от Mitsubishi UFJ Securities за CNBC.

„Основният проблем е, че количественото улесняване се оказа непродуктивно. Централните банки спряха цените от пропадане. Когато цените падат, хората купуват и с действията си централните банкери застанаха на пътя на възстановяването“, смята той.

Банковата криза далеч не е свършила, смята и Робин Бю от Economist Intelligence Unit. “Съществува краткосрочна нужда да се гарантира, че банките няма да поемат рискове, които могат да предизвикат проблеми, както и дългосрочна нужда банките да започнат да кредитират малки и средни по размер бизнеси“, посочва той.

Глобалната търговия е нараснала силно спрямо разгара на кризата и компаниите предприемат корективни действия спрямо запасите от продукция. Това подобрява резултатите им, казва Бю.

„Важно е да не се гледа мрачно на ситуацията, тъй като възстановяването започва в богатите страни. Има нужда от фискална консолидация, но Китай ще увеличи вътрешното търсене в много други страни по света“, уверен е той.

Въпреки това банковата криза продължава, като пазарът на търговски площи в САЩ изглежда „болен“ заради кредитите на стойност 1,4 трлн. долара, падежиращи между 2011 и 2014 година, и липсата на кредитополучатели, каквато е имало в Япония през 90-те, смята той.

Колкото и лошо да изглеждат нещата обаче, най-големите 150 банки в света вече са вън от кризата, уверен е Ралф Силва, банков анализатор и директор на Silva Research Network.

“Най-големите 150 банки в света изхарчиха огромни суми, за да излязат от кризата, но големите проблеми остават за по-ниските звена на хранителната верига. Силно се притеснявам за банките между местата 300 и 1000 в глобалната класация. Там няма прозрачност и нивата на задлъжнялост са проблем. Ако има проблеми, те ще са там“, уверен е специалистът.

В резултат на финансовата криза изчезнаха два от символите на американския инвестиционен пазар – Lehman Brothers и Bear Stearns, множество компании бяха национализирани, а проблемите заляха Европа и Азия, където също имаше големи преструктурирания, фалити и национализации.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати