29 Март 2024 г. Петък

Извънредна среща на финансисти и банкери от Г-7 заради еврото

2012-06-05 07:13:18
Финансови министри и централни банкери на страните от Г-7 ще проведат днес извънредни разговори за кризата в еврозоната. Това е поредният сигнал за растящата тревога по света от заплахата, която представлява валутният съюз от 17 европейски държави, съобщи Reuters.

Ключова тема ще е състоянието на банковата система в Испания, но и очакванията, че след парламентарните избори на 17 юни Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната и това да увеличи рязко икономическата нестабилност не само в Европа, но и по света.

Според канадския финансов министър Джим Флахърти колегите му и управителите на централните банки на страните от Г-7 ще проведат конферентен разговор днес. Това са САЩ, Канада, япония, Великобритания, Германия, Франция и Италия.

Има засилено чувство за тревога заради събитията в Европа, особено в Испания, каза източник от Г-7, пожелал анонимност. Въпреки това по думите му, предвид нежеланието на САЩ да предостави на МВФ средства за подпомагане на Европа, има малка вероятност световната общност да успее да действа единно за справяне с кризата.

Попитан дали кризата е тема за групата на страните от Г-20, Флахърти отговори, че е провел и му предстоят нови разговори днес сутринта с колегите му от Г-7. Тези дискусии се провеждат също с някои държави членки на Г-20 извън Европа, които са разтревожени за възможните последици от кризата в еврозоната и особено от банковата криза, уточни той.

Високопоставен служител от Бразилия отбеляза, че дебатът за фискалната дисциплина срещу стимулирането на растежа ще бъде основен във всякакви разговори на Г-20. "Настояваме за позицията си, че европейските държави, които имат достатъчно възможности за стимулиране на икономиката, дори и чрез фискално стимулиране... трябва да го направят сега", подчерта той.

Флахърти отбеляза, че канадската икономика е в относително добро състояние в сравнение с други индустриализирани нации, въпреки че не отрече, че данните за заетостта са били "малко променливи" през последните месеци, както и че Канада може да бъде засегната от проблемите на Европа.

"Истинското притеснение в момента е Европа, разбира се, слабостта на някои банки в Европа, фактът, че не са добре капитализирани, фактът, че други европейски страни в еврозоната не са предприели достатъчни действия, за да се справят с въпросите за недостатъчната капитализация на банките и да изградят адекватна защитна стена", допълни канадският министър.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати