28 Март 2024 г. Четвъртък

Шуробаджанащината – най-честият случай на конфликт на интереси

2012-06-04 16:43:34

Най-честите случаи на конфликт на интереси са свързани с обществени поръчки и разпореждане с имоти в полза на фирми на роднини и на икономически партньори.

Това съобщи председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, която функционира от края на юли миналата година.

Други нарушения са свързани с назначения на роднини, съпроводени от толериране с гласувания в общински съвети.

Като примери Филип Златанов посочи заместник-кмет на Монтана и кмета на на Берковица. В Монтана фирмата на съпругата на заместник-кмета печелила 80% от обществените поръчки за последните пет години.

Кметът на Берковица пък назначил снаха си за одитор, която да одитира бюджета на общината, който той управлява. Имало и случаи, свързани с усвояване на еврофондове.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има 71 решения, по 30 случая е установен конфликт на интереси.

Всички решения за установен конфликт на интереси с едно изключение се обжалват пред съда.  На този етап съдебните решения по случаи, разгледани от комисията, са малко - 6-7, но те са на първоинстанционния съд, предстои и произнасянето на ВАС. Това означава, че в крайна сметка няма санкционирани.

Според Златанов трябва да се ускори съдебната процедура по обжалване и влизане в сила на решенията за конфликти на интереси. Сега тя продължава повече от година и така от момента на установяване на конфликт до налагане на санкция имало твърде много време. 

"Установихме, че законът, сравнително нов, функциониращ от 3 години, не се разбира точно от хората, които трябва да се съобразяват с него", коментира председателят Филип Златанов. В тази връзка от комисията са написали около 40 становища.

Към момента по изчисления на комисията тези, които трябва да се съобразяват със закона за конфликт на интереси, са над 100 000 души - от законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власт.

Трима от членовете на комисията са от квотата на парламента, един е назначен от президента, има и представител на Министерския съвет, припомня БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати