26 Април 2024 г. Петък

ГДБОП пресече производството на спортни стоки ментета

2012-06-01 07:49:29
Служители на ГДБОП пресякоха незаконно производство и разпространение на фалшиви и опасни за здравето спортни стоки от чужди търговски марки, съобщиха от МВР. 

Акцията е проведена на територията на София и Харманли.

Разследването на антимафиотите започнало от популярния интернет сайт-www.sportni–stoki.eu, чрез който били разпространявани фалшификатите. 

Предлаганите стоки били произвеждани в нелегална фабрика в Харманли, откъдето готовата продукция чрез куриерска фирма „пристигала“ в столицата. 

В София тя се съхранявала в нелегални складови помещения. От престъпната дейност и неотчитаните каквито и да било обороти, са нанесени огромни щети на фиска. 

По първоначални изчисления дневните обороти, които реализирала престъпната група, надхвърляли 5000 лева. Само през последния месец са осъществявани обороти за над 40 000 лева.

В хода на операцията е задържана 36-годишната Ю.И. от София, собственик и администратор на интернет сайта. Жената била засечена, докато изпращала 18 пратки в столичен офис на куриерска служба. Тя не е отчитала никакви данъци, не е работила през търговско или друго дружество. 

Мрежата за търговия и разпространение на фалшивите стоки била разработена и развита от 31-годишния Х.А. от Харманли, криминално проявен, осъждан за престъпление срещу интелектуалната собственост, Д.Д. на 31 години от Хасково и З.Х. на 32 години от Исперих. 
Част от произведените нелегално екипи били съхранявани включително и в апартаментите им. 

Последвала проверка във фабриката, която работела на пълни обороти. Оттам са иззети спортни стоки, носещи логото на известни търговски марки, заготовки, ленти, холограми и етикети. 

Според специалисти за производството им били използвани много опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които могат да предизвикат трайни увреждания на кожата и са забранени с директива на ЕС. 

Общо от складовете и фабриката са иззети над 3500 екипа. Нанесените материални щети на правоносителите са за над 500 000 лева. 

Образувани са две досъдебни производства - за извършено престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. Прекратено е разпространението на фалшивите стоки и е преустановено предлагането им по интернет. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати