27 Април 2024 г. Събота

Депутатите хвърлят цигарите в името на закона

2012-06-01 07:43:45

Депутатите от различни парламентарни групи смятат да се съобразяват със забраната за тютюнопушене, която влиза в сила от днес. Някои ще прибегнат до електронни цигари, а други виждат в това добър шанс да намалят пушенето, показа анкета на БТА. 

В парламента, както и в сградата на пл. "Княз Александър Първи" вече няма да има тютюнев дим. Досега в Народното събрание депутати и журналисти припалваха по цигара в пресцентъра, на втория етаж. От днес обаче това няма да се случва. 

 Снежана Дукова от ГЕРБ е сред тези, които виждат в ограничението възможност да запалва по-рядко. Тя признава, че не може да откаже цигарите и ще се опита да се въздържа от пушенето на работното си място.

Намеренията й са да пуши основно вкъщи. Все пак Дукова смята, че забраната е добра мярка. Колегата й Димитър Лазаров пък каза, че е отказал цигарите преди повече от пет месеца. 

Ще спазвам забраната, обещава Петър Мутафчиев от Коалиция за България.Той вече е успял да намали цигарите до 2-3 дневно, въпреки че преди години е стигал до 3 кутии. 

Депутатът одобрява закона, с който се забранява напълно тютюнопушенето у нас в закрити помещения и на някои открити места. След като пречи на здравето на непушачите, значи е добро, разсъждава Мутафчиев. Така че никога не бих си позволи оттук нататък да наруша такава забрана, казва той и се надява, че това ще му помогне да стане непушач. 

Ваньо Шарков от Синята коалиция също беше категоричен, че ще спазва ограничението и ще пуши на определените за това места. Студът няма да бъде пречка да излиза навън, за да се "отдаде" на навика си, убеден е депутатът. Шарков не вижда вариант да смени истинските цигари с електронен еквивалент. 

Венцислав Лаков от "Атака" обаче вижда алтернатива в електронната цигара. Той вече има две такива устройства. Лаков ще спазва забраната, но я смята за недомислено решение, за да се харесаме на Брюксел. Националистът се опасява, че ограничението ще удари бизнеса на собствениците на заведения, тъй като ще имат по-малко клиенти. 

Пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова коментира, че очаква положителни резултати до края на годината от забраната за тютюнопушене. Забраната ще намали повече от 25 заболявания у нас. Тя смята, че парламентът като законодателен орган трябва да даде пример и се надява, че депутатите ще спазват стриктно забраната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати