26 Април 2024 г. Петък

Опасните мостове описани в доклад още през 2007 година

2012-05-31 08:01:24

Още от 2007 година има доклад, в който се казва, че много от пътните съоръжения са в аварийно състояние. Мостовете са най-опасни при земетресения, обясни директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Според него, ако сега стартират процедурите за техния ремонт, след година и половина ще имаме нови съоръжения. А парите, които ще се дадат за ремонти, ще са много по-малко от това да се строят нови мостове.

Инж. Лазаров предлага процедурите да започнат веднага, за да не се губи време и да ни изненада зимата. Преди два дни премиерът алармира за опасното състояние на три от мостовете на магистралите "Хемус" и "Тракия" и предложи да не се дейсктва по Закона за обществените поръчки, апарламентът да вземе решеуние за ремнота на мостовете. На вчерашното си заседание Министерсикят съвет отпусна 43 млн. лв. за спешни ремонти на трите виадукта.

Трите моста са част от 11-те пътни съоръжения, за които експертите на Агенция „Пътна инфраструктура" са идентифицирали необходимост от неотложен ремонт и за които ще се търсят допълнителни източници на финансиране, аргументира решението си кабинетът.

Според инж. Лазаров, никой не може да гарантира дали утре няма да падне някои мост при силно земетресение. "Повечето мостове в България са строени през 70-те години, когато са били проектирани да издържат до 6 степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. "При изграждането на мостове днес се изчисляват да ицздържат до 9 по същата скала", поясни инж. Лазар Лазаров.

Той каза още, че подробен преглед и описание на пътните съоръжения е правен през 2003 година.

"Всяка конструкция, всяка сграда има нужда от постоянна поддръжка", заяви от своя страна главният архитект на София Петър Диков, който също участва в сутрешния блок на bTV.

Арх. Диков обясни, че при проектирането на сградите в София се използва скалата Медведев - Шпонхоер-Карник, която представлява реалното въздействие на земетресението върху земната повърхност.

"Земетресението в Перник беше със сила около 5,5 по Медведев - Шпонхоер-Карник. Сградите в София, строени след 1987, са изчислявани да издържат до 9 по тази скала, а преди 1987 до 7-ма степен", поясни арх. Диков.

Той посъветва хората, които имат съмнения за стабилността на сградата, в която живеят да се обаждат в дирекция "Общински контрол по строителството". Оттам изпращат специалисти, които правят предварителен оглед.

"Ако се налага укрепване на сградата, се прави от специалисти, които собствениците трябва да наемат и да им платят", заяви главният архитект на София.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед, според която всички собственици на сгради в София трябва да се погрижат за състоянието на комините си, които арх. Диков оцени, че са в "катастрофално състояние".

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати