Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юни 4
Начало arrow България arrow Пишете ме циганка, за да си взема парите, иска недоволна перничанка

Пишете ме циганка, за да си взема парите, иска недоволна перничанка

  Print E-mail
2012-05-31 07:59:54
източник: news.bg

Десетки хора се събраха още в 8 часа тази сутрин пред общината в Перник, за да получат първите 325 лева, които правителството им отпусна за покриване на неотложните нужди след земетресението на 22 май.

Организацията по изнасянето на списъците с първите 295 имена и изплащането на съответните суми се ръководеше лично от социалния министър Тотю Младенов, който по нареждане на премиера рано-рано бе в града с парите в джоба.

Той заедно с хора от неговия екип на крак обясняваха на перничани как да си получат парите.

Младенов срещна неразбирането на голяма част от жителите на областния град, които не бяха разбрали системата наизплащане на помощите.

Министърът обясняваше на всеки гражданин как да търси името си в списъка, а за да му помага той постави „на пост" до списъците и представител на Агенцията по социално подпомагане.

Вторите списъци с перничани ще бъдат изнесени в 14 ч. днес, а касите ще работят до 19 ч. днес, както и утре, а ако се наложи и през почивните дни.

Социалният министър поясни, че в двете най-засегнати села също има отворени каси за нуждаещите се и най-вероятно хората ще получат парите до края на деня. Помощи се изплащат и в Радомир и Владая.

В Дивотино са подадени общо 175 молби, а в Мещица 147.

Общо Министерски съвет е отпуснал един милиона лева за обезпечаване на пострадалите в Пернишка и Софийска област. В случай, че не достигнат, има възможност за отпускане на допълнителни средства.

Това са пари за първоначалните нужди на хората, за най-неотложните им потребности. След като мине и междуведомствената комисия, която да опише щетите, ще бъдат отпуснати и допълнителни средства, обясни Младенов.

Той увери, че всеки, който е подал молба за нанесени щети, които са констатирани и от представители на общината и на Агенцията за социално подпомагане, ще си получат парите. Самото изплащане става по специален ред, за да няма струпване пред касите.

На партера на общината са отворени три каси с по четири жени, които обработват документите. До вратата на всяка каса има полицейски служител, който следи за спазване на реда.

Още с идването си около 8.30 ч. сутринта социалният министър беше посрещнат от недоволни граждани. Една част от тях се оплакаха, че комисия все още не е посетила домовете им въпреки, че са подали молби.

Други смятат, че тези 325 лева са крайно недостатъчни за щетите, нанесени по жилищата им. Някои хора носеха снимки, на които се виждат срутените комини на къщите, пукнатините по домовете.

Лиляна Атанасова, жителка на Перник, успя да се оплаче на министъра, че тези пари за нищо не стигат. Той обаче я успокои, че ако има нужда, ще бъдат отпуснати и допълнителни средства.

Възрастната жена обаче имаше и друга молба, насочена към кмета на Перник Росица Янакиева. Ще искам кметицата да ме пише циганка, за да получа каквото ми се полага. Не може така, на тях хем къщите ще им оправят, хем фургони им дават. Не може да има привилегии за едни, а за други не, коментира жената.

Атанасова обясни, че след силното земетресение жилището й има пукнатини в спалнята и кухнята, коминът също е паднал.

Тя се страхува, че при един по-силен трус цялата къща ще се събори. И мен ме е страх, както си спя, така ще ме затрупа.

Помощ трябва да има за всички, независимо дали са българи, цигани, турци, африканци, възмути се тя.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?