28 Март 2024 г. Четвъртък

Кунева изумена от реакцията на управляващите след доклада на ЕК

2012-05-31 07:59:13

Председателят на "България на гражданите" Меглена Куневаизрази недоумение от реакцията на управляващите в София, които изтъкнали като собствена заслугапрекратяването на процедурата по свръхдефицит.

"Изумена съм от реакцията на българската страна, че се определя като новост закриването на процедурата на бюджетен дефицит. Добре е да си припомним, че това е политика от времето на СДС, от 1997-ма година, т.е. от три правителства назад. Това правителство наследи и голям фискален резерв, който също помогна за ограничаването на последиците от финансовата криза", изтъкна Кунева.

"България на гражданите" ще използва Доклада на Европейската комисия по изпълнението на Националната програма за реформи при изготвянето на икономическата си програма, съобщи пред журналисти в Брюксел председателят на Гражданското сдружение.

Тя определи обявения вчера доклад като изключително критичен спрямо икономическата политика на управляващите. 
"Докладът ще послужи за изготвянето на икономическа програма, която "България на гражданите" ще разпознае. Европейската комисия ни даде диагнозата, остава да намерим собственото си лекарство. В това е смисълът и на членството ни в Европейския съюз. Комисията има административния капацитет, който ние нямаме. Докладът ясно ни показва какво трябва да се направи, а нашата задача е да го приложим, аз поне имам намерение да го направя", коментира Меглена Кунева.

Според нея управляващите се опитват да отклонят вниманието от сериозните критики, които се съдържат в документа - "ниски заплати, висока безработица, липса на реформа в здравеопазването и образованието".

"Смисълът на фискалната дисциплина е да доведе до растеж, какъвто няма""Гърците влагат четири пъти повече труд от германците за изработването на даден продукт, което показва, че Гърция е с четири пъти по-ниска конкурентноспособност спрямо Германия. Ние обаче сме с още по-лоши показатели".

Кунева отбеляза, че в Доклада на комисията са дадени лоши оценки и за политиката по стимулиране на заетостта, инвестиции и събираемостта на приходите, които са по-ниски спрямо предишни години.

"В иновациите също сме много зле - вложените от Германия средства в наука са над 50% от средното ниво в Европа, а в България средствата, които се влагат са с 60% под нужното ниво в ЕС", конкретизира председателят на "България на гражданите".

Тя отбеляза, че комисията е регистрирала липсата на прогрес и при усвояването на еврофондовете. Страната ни е на последно място по управление на отпадъците, като е посочена и липсата на завод за отпадъците в столицата. 

Коментарите Меглена Кунева направи след среща на председателствания от нея Европейски политически център сМарио Драги, президент на Европейската централна банка. В едночасовия разговор е била обсъдена стабилността на финансовата институция, чрез която се генерира стабилност на всички национални банки в ЕС.

Обсъдено е било бъдещето на Гърция в Еврозоната. Кунева посочи, че оставането на Гърция в Еврозоната е желано и политическите усилия в тази посока ще продължат. Обсъден е бил и въпросът за съотношението между ръст и бюджетна дисциплина.

Кунева съобщи още, че на 26 юни в Брюксел ще се проведе среща на ръководството на Европейския политически център и с председателя на ЕК Жозе Барозу.

Председателят на "България на гражданите" коментира, че всичко, освен отпадането на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи след предстоящия доклад на ЕК, би трябвало да се разглежда като провал.

"Очевидно е, че мониторингът не стимулира властите, а води единствено до акции в 12 без 5. Случвало се е и преди, сякаш живеем в "дежа вю". Това не убеждава хората",категорична беше Меглена Кунева и допълни, че "опитите за подчиняване на съдебната система чрез оклеветяване, не води до добра атмосфера и постигане на резултат по противодействието на престъпността и корупцията".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати