20 Април 2024 г. Събота

Моника Йосифова: Ефектът от договорите на кабинета "Станишев" с Хохегер надвишава инвестицията

2012-05-31 05:22:24
Постигнатият резултат от договорите на кабинета "Станишев" с австрийския лобист Петер Хохегер далеч надвишава вложената инвестиция от 1. 5 млн. евро. Това е оценката на Моника Йосифова, собственик на пи ар компанията "Актив груп", избрана за подизпълнител по два договора на Хохегер с български институции - от 2006 г. и от 2008 г.

Йосифова, която живее с лидера на БСП Сергей Станишев и двамата имат едногодишна дъщеря, беше изслушана днес от временната парламентарна комисия "Хохегер". 

Макар да няма универсален измерител за успеха на една пи ар кампания, за оценката си Йосифова се позова на често използвания метод положителните и неутралните публикации в медиите да се остойностяват на база рекламните тарифи на съответната медия. По договора си с фирмата на Хохегер от август 2006 г. Йосифова отчете "над 500 положителни публикации за България и стотици страници положителни материали в европейските медии вследствие на работата им". И заключи, че резултатът надвишава 3-4 пъти вложената инвестиция от 500 хил. евро.

Йосифова на два пъти коментира пред депутатите, че по двата й договора като подизпълнител на Хохегер не са плащани пари нито на български, нито на чужди политици, съответно нямало корупция, нямало конфликт на интереси и попита кое е нарушението, заради което е създадена парламентарната комисия. Тя отново лансира тезата си, че целта е политически натиск, заради съжителството й със Станишев. Според нея "се пише българската следа в австрийски скандал", който нямал нищо общо с "безупречната репутация на Хохегер по времето, когато е работил с българското правителство".

Макар да отбеляза, че следи всеки детайл около скандала, изявите на Хохегер и стенограмите от заседанията на комисията, Йосифова не успя да си спомни какви са били разходите на фирмата й и съответна каква е печалбата й. Договорът й от 2006 г. е за 239 000 евро, по този от 2008 г. е взела 143 488 евро. Припомни си, че най-големият й разход са били средства за превод на информацията, отрече да е плащала на журналисти за положителни материали или пък за самолетни билети, обяди и вечери.

Йосифова не си спомни и как се е свързала с Хохегер, но остави впечатлението, че той я е потърсил заради опита й по институционални пи ар проекти. В отговор на въпрос на Лютви Местан от ДПС тя каза, че много добре познава Росица Велкова и Иво Георгиев и че и с двамата е работила по договорите на Хохегер. Велкова и Георгиев са работили в "Хохегер БГ" и бяха изслушани на предишното заседание на комисията. Тогава и двамата заявиха, че са се занимавали основно с корпоративен пиар и не са работили с правителството.

Комисията проучва фактите и обстоятелствата около лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените 1.5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер, разследван в Австрия за подкупване на политици. Звеното беше създадено по предложение на ГЕРБ, а опозицията го кръсти "поредната комисия Анти-Станишев".

Разследване на "Капитал" установи, че разследваният в Австрия Хохегер е подписал два договора в България по времето на тройната коалиция. Единият е с Пловдивския панаир през 2006 г., когато той е бил държавен, като за това ще се търси информация от министерството на икономиката. Другият е с правителството, на стойност 1.5 млн. евро, сключен през 2008 г. за изчистване на имиджа на страната. При изслушване в комисията в австрийския парламент, която разследва скандала, стана известно, че Хохегер е наел Моника Йосифова за подизпълнител. Самата Йосифова призна на пресконференция, че има два договора за обща стойност над 380 хил. евро.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати