28 Март 2024 г. Четвъртък

Уорлик за гей парада: Да си различен е нормално, а не срамно

2012-05-31 05:09:19

Американският посланик Джеймс Уорлик анализира прага на толеранстност, който има обществото в България към различните. "Прайд парадът в София привлича най-различни хора - както гей, така и хетеросексуални - които участват в шествието, за да покажат твърдата си решимост за изграждането на една по-силна и напредничава държава; на една България, която цени приноса на всички свои граждани независимо от сексуалната им ориентация.

Прайд е нещо важно, защото утвърждава схващането, че да бъдеш различен е нещо нормално и приемливо, а не нещо срамно, което да бъде скривано", отбелязва Уорлик в специална статия за „Труд”.

По думите на американския посланик повечето гей двойки в България „прекарват живота си на тъмно”. "Прайд е денят, в който те чуват, че е нормално да бъдеш гей, нормално е да бъдеш такъв, какъвто си, и че трудности съществуват, но нещата се променят към по-добро”, завършва статията на Джеймс Уорлик.

"Сега"България се проваля с реформите в три ключови сфери". Кабинетът не показва резултати в образованието, енергетиката и пазара на труда, сочи годишната оценка на Националната програма за реформи.

Така на прага на последната година от мандата, правителството получи незадоволителна оценка на програмата си за реформи от ЕК. Страната е похвалена за намаляването на бюджетния дефицит, но дори и постигната фискална стабилност се определя като рискова - на фона на нерешените структурни проблеми.

"Класа"Слушайте учените, а не врачките". "Впечатлен съм от това, което видях", споделя президентът след срещата си с директора на Геофизичния институт към БАН д-р Николай Милошев и други представители от ръководството на академията. "Българите трябва да бъдат спокойни и да не се страхуват от честите затихващи земетресения. По-малките трусовe са съвсем нормални и ще продължат, но между 
двете големи земетресения в България и в Италия няма никаква връзка", каза още той.

След труса - първият етаж поскъпва, защото на партера люлее по-малко и се бяга бързо,  разкриват за "Стандарт" брокери. Единственият минус на ниските жилища е, че трябва да се обезопасяват от крадци.

Електронни карти с пунктовете за защита на населението при бедствия и аварии на територията на София ще бъдат публикувани на сайтовете на районните кметства, информира "Новинар". На тях гражданите могат да видят местата за евакуация в случай на извънредни ситуации и бедствено положение, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Най-късно до четвъртък в интернет трябва да бъдат публикувани картите на всички 24 района в София. Районните кметове пък ще имат задачата да раздадат плакати с картите на домоуправителите, които след това да ги разлепят по входовете на жилищните сгради.

Парламентът става гарант за ремонт на три моста - без конкурс, съобщава "24 часа". За първи път в историята си НС се намесва по възлагането на договор без обществена поръчка за незабавен ремонт на мостовете по магистралите.

"Борисов осигури патрони за цял Китай", пише "Сега". Вживявайки се в ролята на търговец премиерът взе търговията на леко и тежко оръжие за Ирак, Китай, Алжир и други страни в свои ръце. Вчера той обяви, че България продава на Ирак 500 бронирани машини МТЛБ, произведени в заводите ТЕРЕМ. Всяка от тях е на стойност 300 000 лв.

"1/5 от митинчарите в Свиленград се провалили на теста за лоялност", отбелязва "Сега". Митницата на Капитан Андреево може да бъде закрита заради проблемния "човешки потенциал".

"Стесняват кръга около доносника на Кокаиновите крале", коментира "Труд". При ареста на Брендо на 16 май т. г. край Созопол в автомобила му бил открит 30-страничен документ, в който били описани всички заподозрени за кокаиновия канал и схемите, по които дрогата е била прекарвана. Именно това, че този документ попаднал в ръцете на Брендо, осуетило арестуването му през 2008 г.

Тогава решението за полицейската операция било взето на среща между службите на България, Италия, Испания и Швейцария. Но два часа след края наркобандитите вече били известени за удара срещу тях. Във вторник вечерта МВР предоставило материалите по случая на главния прокурор Борис Велчев, който ги препратил на Софийска градски прокуратура.

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че България все още не е готова за еврозоната, съобщава "Новинар". Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии, се казва в доклада на банката (ЕЦБ).

"Човек на много бизнеси", обощава в заглавие "Капитал Daily" многото дейности, с който е свързано името Гриша Ганчев и развитието на събитията около холдинга му "Литекс комерс". Преди т.нар. захарна афера, по която в момента той е обвиняем, името му нерядко присъства в медиите не само заради големия - за мащабите на България - бизнес на родения в Ловеч Ганчев, а и заради връзките му със силови структури в миналото.

Освен собственик на футболния клуб "Литекс" (Ловеч), той е спонсор на редица други спортове като борба, бокс, самбо, мотокрос, изгражда верига от бензиностанции, които през 1998 г. дава на концесия на Shell. По-късно продава на полска компания друга своя успешна инвестиция - соковете Queens, а през 2007 г. се разделя и с ловешкия винпром "Винал".

недвижимите имоти, земеделието и т.н. Последната му инвестиция е в завода за автомобили Great Wall, съвместно с китайската компания Great Wall Motor.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати