23 Април 2024 г. Вторник

България излиза от черния списък за прекомерен дефицит, но не е готова за еврозоната

2012-05-30 12:33:29

Европейската комисия препоръча изключването на България и Германия от списък на страните, изправени пред заплахата от санкции, след като и двете държави върнаха дефицитите си под определения от ЕК праг, предаде БГНЕС.

Комисията съобщи, че процедурите за прекомерен дефицит срещу двете страни може да бъдат прекратени, след като Германия намали дефицита си на 1,0% през 2011 г., а България - на 2,1% - доста под определения от ЕК праг от 3,0% от БВП.

"Комисията стигна до заключението, че коригирането на прекомерния дефицит на тези страни е гарантирано", съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике, отбелязвайки, че те ще "останат трайно под 3,0%".

Европейската комисия съобщи, че очаква дефицитът на Германия да намалее до 0,9% през 2012 г. и до 0,7% през 2013 г., а този на България ще се понижи съответно до 1,9% и до 1,7%. Ако бъде подкрепена от лидерите на ЕС в края на юни, препоръката ще остави 21 от 27-те държави членки на ЕС под наказателни процедури за прекомерен дефицит, включително Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Естония, Финландия, Люксембург и Швеция са единствените други страни, които избягват процедурата за прекомерен дефицит. В края на миналата година ЕС втвърди правилата за борба с дефицита и дълга, като улесни налагането на санкции на държави, които системно не успяват да ограничат разходите си.

Никоя от осемте европейски страни, които може да кандидатстват за членство в еврозоната, не изпълняват необходимите икономически и юридически критерии за получаване на членство, се казва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В доклада ЕЦБ разглежда напредъка на осемте страни членки на ЕС, които скоро трябва да се присъединят към валутния съюз – България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Сред разглежданите критерии е нивото на инфлацията. Едва три страни – България, Чехия и Швеция – изпълняват изискванията по този критерий.

Освен това, всички от тези държави, с изключение на Швеция и България, имат прекомерно голям бюджетен дефицит - над 3% от брутния вътрешен продукт, смята още ЕЦБ. В същото време, единствено България има и дълг под 60% от БВП.

Според ЕЦБ във всяка от страните има неизпълнение на „юридическите условия” за влизане в еврозоната, каквото е пълната независимост на централната банка.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати