26 Април 2024 г. Петък

Борисов разпореди: Спешни ремонти още следващата седмица!

2012-05-30 10:56:26

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил още следващата седмица да започне процедурата за ремонт на застрашените мостове, пътни съоръжения и виадукти основно по двете магистрали „Тракия” и „Хемус“, за което правителството отпусна 43 млн. лева. 

Това съобщи шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров след среща на Борисов с парламентарно представените партии в парламента. 

Премиерът дойде в Народното събрание, за да обсъди с представители на парламентарните групи мерките, които държавата трябва да вземе за укрепването на мостовете. 

Вчера той предложи парламентарните групи в НС да си изберат фирми и бързо, без конкурс, да започнат работа по тяхното укрепване.

В срещата са участвали и специалисти по строителството и представители на заинтересованите ведомства. 

„По-добре е да имаме път с дупки, отколкото паднал мост със загинали хора“, коментира Лазаров след срещата. 

Той посочи, че в момента се подготвят техническите задания за обществената поръчка. Процедурата е разписана в Закона за обществени поръчки. Съгласно чл. 90 на закона при извънредни обстоятелства, при форсмажор като земетресение и наводнения, може да се отправи веднага покана към фирмите, обясни Лазаров.

Представители на БСП не са присъствали на разговорите с премиера, тъй като са обявили, че са обидени на вътрешния министър Цветан Цветанов заради поведението му сутринта в парламента. 

43 милиона лева ще бъдат отделени за реконструкция и укрепване на виадуктите по магистралите „Тракия” и „Хемус”, които са в най-критично състояние, обясни по-рано вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет. 

Парите са от общо 85 млн. лв., предвидени преди от правителството допълнителни средства за ремонт на инфраструктурни обекти. 

„Тези пари обаче няма да стигнат. Според първоначалната оценка на експертите около 200 млн. евро са необходими са всички по-големи мостове и съоръжения. По някои от магистралите и мостовете се оказа, че от 40-50 години по основни пътни артерии не са правени ремонти“, заяви обаче Дянков. 

Имало вариант част от средствата да се пренасочат от оперативната програма "Околна среда", за да може около 3000 мостови конструкции в период на няколко седмици или месеци да бъдат ремонтирани.  

В доклада на агенция „Пътна инфраструктура“ се посочвали 11 опасни съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. За тях ще са необходими 58.8 млн. лева. 

Междувременно парламентарната група на "Атака" внесе в Народното събрание проекторешение за спешен ремонт на мостове и виадукти.

Волен Сидеров отбеляза, че мостовете не са поддържани, но и правителството на ГЕРБ не е направило нищо за тези съоръжения, откакто е на власт. 

 

„Като има бедствие, в парламента настъпва раздвижване, голяма част от политиците се хранят от природните 
бедствия като кърлеж с кръв“, отсече лидерът на националистите. 

"Атака" предлага Народното събрание да възложи на Министерския съвет и на Министерството на отбраната да предприемат всички възможни действия за спешен ремонт на мостове и виадукти от основната пътна мрежа с участието на инженерните части и формирования на Българската армия.

 

За осигуряване на първоначално необходимите финансови средства за спешните ремонти Министерският съвет да предприеме мерки за незабавно прекратяване на българското участие в мисията ИСАФ в Афганистан, предвижда проекторешението. По думите на Волен Сидеров тази мисия струва на българската държава 55 млн. лева годишно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати