20 Април 2024 г. Събота

Как да направим страхотно първо впечатление

2012-05-30 07:33:52

Първите впечатления са доста важни, тъй като повечето хора са склонни да дават оценка според тях, дори и когато се опитват да се контролират. Много често първият образ се запечатва в съзнанието и остава като референция за по-нататъшните отношения.

Тук сме изброили няколко препоръки за поведението ви при първа среща с някого, на когото искате да направите особено добро впечатление. Разбира се, методите на действие в различните социални ситуации (на бизнес среща, на купон с коктейли или семейно сбиране), се различават, но подходът зависи от вашата преценка.

Дръжте се така, сякаш се срещате с добър приятел

Ако си представите, че човекът с когото сега се запознавате, е един от близките ви приятели, автоматично ще се настроите приветливо, ще започнете да се усмихвате, ще отворите езика на тялото си към по-положителни сигнали и ще намалите всяко притеснение или нервност в тона на гласа и държанието си. Но и не бива да отивате и твърде далеч – задръжте прегръдките и целувките за сега.


Контролирайте езика на тялото си 

Плюсът тук е, че и вие започвате да изпитвате по-топли чувства към човека, застанал насреща ви. Това действие вероятно ще провокира положителна реакция у събеседника ви и ще постави стабилна основа за вашето познанство.

Усмихвайте се. Не кръстосвайте ръцете или краката си. Дръжте тялото си обърнато с лице към човека, чиято ръка стискате или с когото разговаряте и въобще моделирайте поведението на тялото си да бъде отворено, приемащо и приветливо. Осъществявайте спокоен, равномерен контакт с очи – без да се втренчвате - когато говорите или слушате. Не гледайте събеседника си в очите през цялото време, а когато прекъсвате връзката, го правете плавно и не стрелкайте поглед рязко.

Стойте изправени

Добрата поза със сигурност влияе положително на впечатлението, което правим. Затова не се прегърбвайте и стойте или седете с изправен гръб и вдигната глава.

Бъдете позитивни

Но само когато е уместно! Понякога обстоятелствата са подходящи да сте силно позитивни, но понякога това може да се възприеме като натрапчиво и невъзпитано поведение. Добре е да прецените настроението и до колкото е възможно вкусовете на човека, когото срещате за пръв път, преди да започнете да разговаряте. Наблюдавайте го, усвоете спецификите на поведението му и едва след като осъществите контакт и той ви възприема като подобен на него самия натуралитет, можете да вдигнете нивото на позитивизма.

Не мислете прекалено много

Опитайте максимално да останете извън главата си и се концентрирайте върху човека, с когото разговаряте, а не върху себе си.

Репетирайте на ум преди да влезете в стаята

Представете си колко добре ще се развият нещата, вижте ги и ги чуйте в главата си, а също и колко добре ще се чувствате на тази среща. След което завършете менталната си разходка с представата, че вече нещата са се случили, срещата е минала и най-важното е завършила с желания резултат. Това се оказва изненадващо ефективен трик и ще ви постави в добро и спокойно настроение преди още да сте прекрачили прага на залата.

Внимавайте в разговора

Не бъдете като повечето хора –""Ако прекалите с питането, разговорът ще започне да наподобява разпит. Или ще подскаже, че вие самите нямате с какво особено да допринесете към него. Алтернативата е да смесите въпросите с твърдения.

Какво казвате е важно, но не е най-важното

Бъдете нащрек за това как казвате нещата. Говорете ясно и изнесено, без да мънкате, да треперите или да понижавате тон в края на изреченията си. Такова симптоми се появяват, когато се съсредоточите твърде в това, което говорите, начина по-който изглеждате и върху почудата какво ли мисли човекът насреща за вас. Това е коварен момент, който може да ви обезоръжи напълно и да замръзнете.

Затова си повтаряйте факта, че думите са само 7% от общуването ни. Всичките останали 93% са в тона на гласа ви, излъчването и езика на тялото.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати