24 Април 2024 г. Сряда

Пет стъпки към оцеляване при земетресение

2012-05-30 06:35:19
Днешното поредно земетресение в Италия, както и вторичните трусове в България след нощта на 22 май продължават да всяват паника у хората, особено у тези, които живеят близо до Перник.


Преобладаващото мнение след като утихна страхът от първите дни след труса е, че липсва подготовка за действия при такова бедствие, каквато има в повечето страни със сеизмично активни зони. Тук обобщаваме добрите практики, препоръките и съветите на калифорнийски организации за подготовка на населението при бедствия, МВР и Геофизичния институт на БАН.

Стъпка 1: Обезопасете дома си

Огледайте дома или офиса си за тежки предмети, които могат да паднат при земетресение. Обезопасете телевизорите, секциите, картините и други потенциално опасни вещи. Не забравяйте, че земетресението само по себе си рядко е причина за наранявания или смърт, опасността идва от срутванията и падането на тежки предмети.

Стъпка 2: Направете предварително план за действие

Направете си план за действие в случай на земетресение и го упражнете заедно с останалите хора у дома. Често паниката надделява при бедствие, затова е важно да можете да действате автоматично в критичната ситуация.

Огледайте къщата си за най-безопасното място при земетресение – под рамката на вратата близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. При земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Уговорете с близките си безопасно място, където да се срещнете, ако се окажете разделени в суматохата. Хубаво е да набележите и човек за контакт, който живее извън вашия град и на когото всички членове от семейството да могат да се обаждат.

Подгответе си чанта, в която да имате фенерче (не забравяйте и допълнителни батерии), свирка, аптечка с необходимите ви лекарства, дрехи за всеки в семейството (задължително и топли дрехи). Добре е в чантата да имате превързочни материали, тоалетна хартия, храна и вода. Подвижен радиоприемник няма да ви бъде излишен. 

Дръжте документите си на удобно място и имайте готовност да ги поставите във водоустойчивост плик. Подгответе си и важните документи като застраховки, нотариални актове, документи на колата, документи от банки и тн.

Не забравяйте мобилните си телефони и зарядните устройства (ще са ви нужни, ако все пак се доберете до място, където можете да ползвате ток) 

Стъпка 3: Без паника!

При земетресение винаги първата препоръка е: "Не се паникьосвайте".

МВР съветва да напуснете сградата само ако прецените, че можете да го направите в рамките на 10 секунди. Ако не можете да излезете за това време - отворете или поне отключете вратата на дома си, за да може ако има размествания на структурата на сградата да не се окажете блокирани.

След това отидете бързо до най-безопасното място в дома си, където изчакайте да премине труса. Снижете се на пода и се прикрийте под стабилна маса или бюро, ако нямате подходяща рамка на врата. Обгърнете лицето и главата си с ръце, за да се предпазите от падащи предмети. 

Ако сте на улицата, застанете възможно най-далеч от сгради и далекопроводи. Трусът може да ви завари в градския транспорт и тогава съветите са да останете на място до отваряне на вратите, а след това да се придвижите далеч от сгради. Ако сте в автомобил, отбийте на безопасно място и изчакайте да премине труса. 

Ако вие сте затрупани, не палете кибрит или свещ. Предпазете устата и носа си с кърпа, по възможност навлажнена (При земетресението в Япония някои от децата, затрупани в училища, са свалили чорапите си и са използвали урината си, за да ги навлажнят. След това са ги вързали около лицата си и така са се предпазили от прахта след разрушенията).

Не викайте, а чукайте по тръбите и стените или използвайте свирки, ако имате такива под ръка, за да ви намерят спасителите. Викането може да доведе до вдишване на прах и вредни частици.

Стъпка 4: Вън от сградите

След труса не забравяйте да изключите газта, електричеството и водата у дома.

Вземете приготвената чанта и излезте навън възможно най-бързо, без да използвате асансьорите. Важно е да запазите самообладание, за да не се получават стълпотворения. Задължително е да се направи път на майките с деца и да се помогне на трудно подвижните хора.

Стъпка 5: Помогнете на другите

Когато излезете навън опитайте се да се отдалечите възможно най-далече от сградите (най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка) и внимавайте да не застанете под електропроводи или под жиците на трамваи и тролейбуси.

От Геофизичния институт предупреждават да не се опитвате да напуснете населеното място с автомобил, за да не се предизвикват задръствания, които да усложнят ситуацията допълнително.

След като осигурите безопасно място за близките си (най-вече за децата и възрастните хора), огледайте се дали не можете да помогнете и на други хора. 

Ако има пострадали и срутвания, окажете помощ на пострадалите. Маркирайте местата, където има затрупани хора. Потърсете служител на реда и се информирайте дали и къде можете да сте от помощ. Уверете се, че мобилният телефон е във вас и е в изправност, за да поддържате контакт с близките си. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати