25 Април 2024 г. Четвъртък

Екочиновници с яки бонуси

2012-05-30 05:54:03

Министерството на околната среда и водите неправомерно са раздадени 50 825 лв. бонуси за контрол на концесиите, става ясно от доклад на Сметната палата, информира „Труд”. Той е направен след проверка на приходите и разходите от тази дейност във ведомството на Нона Караджова в периода 2009 - 2010 г.

Министерството управлява 26 концесии за минерална вода, както и тази за ски зоната над Банско, дадена на “Юлен”.

Според доклада раздаването на пари на служители за участие в комисията по контрол на концесиите е неправомерно, тъй като работата им в нея е част от задълженията им по трудов договор. Плащано е за всяко съвещание, като има случаи в един ден чиновниците да се събират по няколко пъти. Членове на комисията са вземали пари и за съвещания, на които реално не са присъствали, понеже са били в отпуск, командировка или болничен.

В одитирания период за всяко едно заседание на комисията са плащани средно по около 3550 лв. бонуси. Отделни чиновници са си докарвали по 790 лв. на месец над заплатата.

"Леви, десни или кафяви", коментира в "Труд" социологът Кольо Колев изследване на "Медиана". Като надникнеш под червената или синя новоевропейска тога, най-често ще откриеш вмирисаните на шаяк кафяви ризи и мундири. Ето как една огромна маса от българите вижда обществото, в което живеем сега, и света, за който си мечтае. Без всякакво съмнение, ние живеем в едно много гадно, противно, нечестно, мутро-комунистическо общество. Истинското общество ще рече да се вземат парите, колите и жените на богатите, да се увеличат поне двойно заплатите и пенсиите, да се ликвидират такива безобразия като безработица, мизерия и материално неравенство. Това е, което мечтае огромната маса от избирателите в България - "истинска" власт. Проблемът е, че подобна власт е невъзможна. Че политикатасе основава на икономическата логика, на логиката на икономическата система. Възниква въпросът - как да се харесаш на все по-кафеникавите народни маси, които искат невъзможното? У нас управляващите залагат на оглавяването на кафявото, а не на противопоставянето - яростна богатомразка реторика, мачкане на малкия и средния бизнес, размахване на пистолети и демонстрация на любимия на масите железен юмрук, смята Колев.

"Правим нова партия, не е дубликат на ДПС", обявява в интервю за "24 часа" независимият депутат Касим Дал. До януари 2010 г. той бе заместник-председател на ДПС. След изключването  създаде фондация "Свобода и достойнство". Дал посочва, че в България начинът да правиш политика и да участваш на избори е един. "Затова в най-скоро време ще учредим нова партия. Направили сме график по регионите, вървят семинари. И след този "първи кръг" ще решим датата на създаването й. Очертава се да бъде есента", казва Дал. Ние правим нещо ново, уверява той. Ще бъде партия за всички граждани. Ще държим най-вече при нас да идват чисти хора. Лъжци и агенти при нас - не, заявява Дал.

"Прокуратурата трупа актив пред ЕК с обвинения срещу Гриша Ганчев", отбелязва "Сега". Два месеца преди ключовия юлски доклад на Еврокомисията за напредъка на България по глава "Правосъдие и вътрешни работи" прокуратурата повдигна няколко тежки обвинения срещу собственика на империята "Литекс" Гриша Ганчев. "Властта обрича България на лош европейски доклад през юли",коментира  още изданието.

Управляващите са наясно, че им трябва на всяка цена положителен политически доклад от Еврокомисията по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Затова депутатите на ГЕРБ работиха денонощно, за да приемат изцяло нов закон за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Нищо, че същите народни представители преди една година изиграха невероятно театро, за да не гласуват такъв закон. И твърдяха, че той грубо нарушава човешките права. Властта се опита да се подмаже на Брюксел и с ареста на 32-ма митничари от Капитан Андреево – цяла смяна, обвинена, че е прибирала по 14-15 000 лв. дневно от рушвети.

Но остана въпросът как след като има железни доказателства за всички, изведнъж в ареста останаха само четирима, а обвинените са само осем? В графата "червени точки" за пред Брюксел може да бъде поставена и "захарната" операция на МВР и финансовото министерство, при която беше вкарано в ареста цялото оперативно ръководство на "Литекс комерс". Тя бе направена точно докато евроекспертите, които ще пишат юлския доклад, бяха в България. Важно е да се отбележи, че въпреки усилията и рекламните операции тепърва ще трябва да се оценява какво е свършено и какво не, отбелязва изданието. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати