26 Април 2024 г. Петък

Сол Кембъл: Не ходете в Полша и Украйна, може да се върнете в ковчег

2012-05-29 05:08:49
Бившият капитан на националния  отбор по футбол на Англия Сол Кембъл призова феновете да не отиват на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе следващия месец в Полша и Украйна, тъй като тези страни не са решили проблема с расизма, пише Би Би Си. 

Полша и Украйна спечелиха домакинството на Евро 2012 преди пет години. Според Кембъл обаче решението на УЕФА е било голяма грешка. 

Сега, когато до началото на първенството остават броени дни, възникват нови и нови въпроси за безопасността на феновете в двете страни. 

Програмата "Панорама" на Би Би Си разполага с кадри, направени в Украйна и Полша, на които се виждат фенове с вдигнати в нацистки поздрав ръце, а при появата на чернокожи играчи на полето те издават звуци, подобни на крясъци на маймуна. 

Медията разполага и с доказателства за широко разпространения в Украйна антисемитизъм, както и за жестоко нападение срещу група азиатски студенти.  Инцидентът е станал в Харков в източната част на Украйна, където ще се проведат някои от мачовете от Евро 2012. 

В момента, в който снимачен екип на Би Би Си снимал сблъсъци между враждуващи групи футболни фенове, изведнъж феновете забелязали нова мишена -  малка група азиатски студенти, които искали да подкрепят своя отбор. 

Тогава местните хулигани започнали да ги бият и да ги ритат. Причината за нападението срещу тях най-вероятно е бил цветът на кожата им. 

Би Би Си показа тези кадри на бившия капитан на английския национален отбор Сол Кембъл. В отговор той изрази съмнение в правилността на решението домакинството на Евро-2012 да бъде дадено на Украйна и Полша. 

"Те трябва да кажат: ако искате да провеждате този турнир, решете проблемите си. Не сте заслужили да бъдете домакини на такива престижни състезания“, смята Кембъл, който е играл за лондонските грандове „Тотнъм“ и „Арсенал“, както и за „Портсмут“. 

Британското правителство препоръча на феновете с афро-карибски или азиатски произход, които тръгват за Украйна, да бъдат особено предпазливи предвид заплахата от расистки нападения. 

Сол Кембъл обаче дава много по-пряк и шокиращ съвет: "Останете си у дома, гледайте първенството по телевизията. Не е нужно да рискувате. Защото може да ви върнат в ковчег". 

От своя страна УЕФА уверява, че активно си сътрудничи с Полша и Украйна за обезпечаване сигурността по време на шампионата. 

Подобряване на имиджа


Според европейската футболна централа провеждането на шампионата в Украйна и Полша ще даде възможност на двете страни да решат редица социални проблеми и да подобрят имиджа си. В УЕФА са убедени, че провеждането на Евро 2012 ще даде шанс на двете държави да докажат също така, че в тях няма расизъм. 

От УЕФА подчертават, че представените във филма на Би Би Си случаи на насилие свързани с расизъм, са станали по време на мачове от вътрешното първенство и това трябва да се разгледа от националната футболна асоциация. 

Въпреки изявленията на европейските футболни чиновници обаче, семействата на двама от футболните национали на Англия – Тео Уолкът и Алекс Окслейд-Чембърлейн съобщиха, че няма да отидат на първенството поради опасения от нападения на расистка основа. 

Националният отбор на Англия ще играе мачовете си от груповата фаза в Украйна. 

Какво видя „Панорама“

На 14 април на стадион „Металист“ в Харков около 2 000 фенове преди мача крещяха нацистки поздрави, посрещайки отбора си. 

Пред екипа на Би Би Си фенове обясниха, че поздравяват отбора си по този начин, тъй като Хитлер "е мразел евреите и чернокожите". 

Заместник шефът на областното управление на МВР в Харков Владимир Ковригин обаче увери, че това не бил нацистки поздрав, а феновете просто сочели с ръка противниковия отбор. 

Две седмици по-късно на същия стадион полицията се опита да разтърве фенове. В същия момент обаче те се нахвърлиха върху студенти от Индия, които учат в Харков и които са привърженици на „Металист“. Някои от индийците бяха ранени. 

Снимачната група на предаването „Панорама“ на Би Би Си беше и в Полша. Предстои да бъде излъчено как полски футболни фенове крещят антисемитски лозунги и имитират маймунски крясъци, когато към към тях приближавали чернокожи футболисти. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати