10 Май 2024 г. Петък

Увеличават пенсиите на около 736 хиляди пенсионери от 1 юни

2012-05-28 14:45:40

Около 736 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсията си от 1 юни т.г. съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

При поредната корекция минималният праг се покачва от 136 лв. на 145 лв. Освен за хората с минимални пенсии увеличение се планира и за пенсионерите, чиито суми попадат между стария и новия минимален праг на пенсионните плащания. Размерът на техните пенсии ще бъде приравнен към новия праг от 145 лв., уточняват от НОИ.

От поредната промяна ще се възползват и хората, чиито пенсии досега са се определяли в зависимост от актуалния за страната минимален размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Тук влизат получаващите лична пенсия за осигурителен стаж и възраст с непълен осигурителен стаж, получаващите лична пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, както и тези, които имат право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Всички те от началото на следващия месец ще получат преизчисление на полагащите им се пенсии.

От Националния осигурителен институт уточниха за Investor.bg, че тези суми ще бъдат актуализирани по специална формула, като повишението ще бъде различно за отделните групи инвалидност и ще зависи от приноса на всеки пенсионер в осигурителната система.

От института напомнят, че увеличението е в изпълнение на приетите и обнародвани в Държавен вестник в края на миналата година промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г. От есента на миналата година бяха увеличени и вдовишките пенсии с 25%.

Финансовият министър Симеон Дянков неотдавна съобщи, че през 2013 г. ще бъдат увеличени и всички останали пенсии. Размерът на това увеличение ще зависи от ръста на инфлацията и от производителността на труда, постигнати през тази година.

Според новата формула за индексация при увеличението на пенсиите ще се вземе предвид половината от постигнатия ръст на инфлацията и половината от ръста на производителността, припомниха експерти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати