19 Април 2024 г. Петък

30 души закопчани по "Кокаиновите крале"

2012-05-28 14:42:46

30-души, между които и Евелин Банев-Брендо, са арестувани при операция “Кокаиновите крале“, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

12 от тях са италиански граждани, има по един словенец, румънец и грузинец, всички останали са българи, обясни вътрешният министър. Операцията е проведена  заедно с карабинерите от Италия и с Европол. Банев е бил ръководител на организираната престъпна група.

 

Цветанов обяви, че наркотикът е бил продаван в три области в Италия. По думите на вътрешния министър по време на разследването са били открити много организации, които са внасяли кокаин на Ботуша.

Един от сегментите е в България и е свързан с Брендо. Въпросната организация е внасяла в Италия 40 тона кокаин годишно.

Брендо беше арестуван на 16 май тази година. Ден след ареста му Цветанов обяви, че е с повдигнато обвинение за трафик на около 10 тона кокаин в Швейцария.

Като мотив за задържането на Банев прокуратурата представи доказателства от записан със СРС разговор между него и бившата му съпруга. В него Банев казва, че се подготвя да напусне страната, защото имал проблеми с Интерпол.

Днес Цветанов обясни, че при ареста на Банев са били иззети 18 мобилни телефона и свидетелски показания от разследването в Швейцария.

Вътрешният министър каза още, че изтичане на информация през 2008 година е осуетило задържането на групите с участието на българи, които се занимават с трафик на кокаин.

Той допълни, че при ареста на Брендо в неговите документи се намира материалът, който през 2008 г. става достояние на организираната престъпност.

Имало е две големи изтичания на информация, обясни италиански полковник от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога.

Първото е било през лятото на 2007 година, когато група българи е избягала на Карибите. По думите на италианския представител по същото време френските власти са задържали две лодки с кокаин, едната - близо до испанските брегове.

След хващането на двете лодки и изтичането на информация българската организация анулирала своите доставки и се обърнала към друга италианска организация. Италианската полиция е открила група от български граждани, които са действали в разпространението на кокаин чрез различни плавателни съдове, а основната им база е била на остров  Сен Мартен.

Плавателните съдове са били закупени с пари, които идват от Брендо.

През 2008 г. има още едно изтичане на информация, което е доста по-сериозно. Тогава испанските, швейцарските, българските и хърватските магистрати си споделят информация. Само два часа по-късно тази информация стига до разследваните лица.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че изтичането на информация през 2008 г.  осуетява задържането на арестуваните при сегашната операция лица и задържането на кокаина.

Групата ще бъде съдена в Италия, тъй като оттам има постъпило искане за екстрадиране, заяви заместник-главният прокурор Галина Тонева.

Вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за търговия с наркотици.

Според Тонева Банев ще бъде предаден само временно на италианските власти, след което ще бъде върнат у нас, за да завърши делото срещу него, след което отново ще бъде предаден на италианския съд.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати