Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow Бизнес arrow Работещите бедни - кризисен феномен на пазара на труда

Работещите бедни - кризисен феномен на пазара на труда

  Print E-mail
2012-05-28 11:54:51
източник: dnes.bg

Според последните данни на националната статистика 420 хиляди българи са извън пазара на труда. Кризата промени пазара на труда в България и открои няколко феномена – увеличаване на така наречените „работещи бедни“ и на хората, които не желаят да се трудят за ниски доходи.

Една от причините за появата на феномена „работещи бедни“ у нас е липсата на обща политика по доходите и прилагането на съвкупност от мерки, които да съдействат за повишаването им, смята бившият социален министър Иван Нейков.

Според него мерките на правителството, насочени само към повишаване на минималната работна заплата, минималната пенсия и някои социални плащания, не са панацея и няма да доведат до изчезване на българите, които работят и въпреки това не могат да покрият разходите си.

Във всички страни с развит пазар на труда работещите имат гаранцията, че могат да издържат семействата си, да изплащат банкови кредити, лизинг или просто доходите им да стигат за месечните разходи.

Последната национална статистика в България обаче показва, че приходите и разходите на домакинствата нарастват с еднакъв темп, а тази тенденция ни поставя извън държавите с развит пазар на труда.

Друг бивш социален министър - Христина Христова смята, че наличието на „работещи бедни“ е много сериозен проблем, но не е само български, а е характерен за целия Европейски съюз.

Христова цитира данни на Евростат, според които около седем процента от трудещите се в ЕС имат доходи под прага на бедността.

За преодоляването на негативната тенденция трябва да се работи повече върху качеството на човешките ресурси, образованието и допълнителната квалификация, смята бившият социален министър.

По въпроса за безработните, които не се съгласяват да се обезценява трудът им и предпочитат да останат вкъщи, а не да получават недостойно възнаграждение, Христова коментира, че проблемът е сложен и има различни нюанси.

Един от възможните варианти е безработният да отказва нископлатен труд защото получава обезщетение за безработица, което е 60% от осигурителната сума, която може да се окаже повече от новата предложена му заплата.

Други хора работят в сивия сектор и имат сравнително добри доходи, несравними със средното предлагано възнаграждение в криза, коментира Христова.

Други разчитат на издръжката на роднини в чужбина и за тях всеки платен труд в България не е атрактивен.

Христова обаче открива пробойни в трудовото законодателство по отношение на заплащането и социалните помощи. Тя посочва, че законите трябва да бъдат променени така, че хора, които отказват работа, да бъдат лишавани от социални помощи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?