26 Април 2024 г. Петък

В Македония: Белград и София да върнат взетото културно наследство

2012-05-28 09:56:43

Македонското Министерство на културата трябва да поиска официално от Сърбия и България да бъдат върнати на Македония всички артефакти, които „са били открити при разкопки или отнесени в Белград и София по време на Сръбската или Българската окупация”. Това искат от партия ТМРО, предаде македонското електронно издание Таратур.

„За ТМРО е неприемливо и унизително поведението на сръбското Министерство на културата, но и на македонските власти, които приеха музейно копие – т.е. кич от златната маска от Требенище, открита и отнесена от сръбската окупационна жандармерия през 1933 г. Македонският народ не е малоумен, за да му се връща културното наследство под формата на кич”, заявил лидерът на ТМРО Ванчо Шехтански.

В света е прието, че е най-добре съкровищата да си останат там, където съдбата ги е изпратила. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод исканията на ТМРО.

„В последните стотина години такива искания непрекъснато се отправят дори от държави, но повече – от медии, частни фондации и т.н. по света. Гърция най-официално, чрез Мелина Меркури, министър на културата, искаше кариатидите от Партенона, които са попаднали в Бритиш Мюзиъм още през 1827 година. Нигерия си иска бронзовите скулптури от т.нар. култура Бенин; гърците предявяват претенции по цял свят, включително - и за паметници, които не са открити на нейна територия. Така например – наскоро искаха квадригата от Истанбул, отнесена от кръстоносците във Венеция през 1204 г. Съкровището от Троя го искат четири държави – Гърция, Турция и Германия, а то се намира в Ермитажа в Русия”, посочи Божидар Димитров.

По думите му - в света е прието, че е най-добре съкровищата да си останат там, където съдбата ги е изпратила. „На практика се смята, че те са спасени, тъй като биха могли да бъдат унищожени във времена, когато съответните държави не са проявявали интерес към паметниците на културата. В това отношение позицията на България е най-точна, най-модерна и най-съвременна. Ние никога не сме искали Лондонското четириевангелие – евангелие на цар Иван Александър, което от един от манастирите в Света гора е било отнесено от лорд Кързън в Бритиш Мюзиъм. Знаем много добре, че в този манастир, който е гръцки (евангелието не е било в нашите Зографски и Хилендарски манастири), е щяло да бъде унищожено, както са унищожени сбирките от всички български ръкописи във всички гръцки манастири не само на Атон, а и в Серес, Драма и т.н. Те са били унищожени при избухване на българо-гръцката църковна борба във втората половина на ХІХ век.”, каза Божидар Димитров.

В най-добрия случай така, както е постъпила Сърбия, биха могли да се изискат копия от съответните съкровища, за които една страна сега претендира, че са намерени на нейна територия – смята Божидар Димитров.

„Наистина, маските от Требенище са разделени между България и Сърбия по простата причина, че първите разкопки в село Требенище, близо до Охрид, са предприети от проф. Богдан Филов в 1916 година, и е било естествено те да бъдат отнесени в съответния музей. След края на Първата световна война, когато територията на днешна Македония попада на територията на Кралска Сърбия, там е правил разкопки сръбски археолог, който е намерил други две маски и те са попаднали в белградския музей. Македонците биха могли да претендират, и в знак на добра воля от наша страна, бихме могли да им дадем копие от златните маски от Требенище, които се съхраняват в нашия музей”, каза Божидар Димитров.

„С Турция ние също си бяхме разделили един глиган, намерен в Мезек, село на нашата граница, но преди Балканската война. Станало е така, че един крак от бронзовия глиган, който увенчавал могилата, е попаднал в България, а останалата част – в Турция. Преди 15-ина години Турция ни изработи копие от целия глиган, а ние им върнахме оригиналния крак, така че и двете страни сега си имат по един глиган. Това е световната практика и не мисля, че трябва да се нарушава по този начин. Това е част от комплекса за малоценност в съседна Македония – на всяка цена да са във война с всекиго”, каза Божидар Димитров.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати