Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Дек 1
Начало arrow Свят arrow В Македония: Белград и София да върнат взетото културно наследство

В Македония: Белград и София да върнат взетото културно наследство

  Print E-mail
2012-05-28 09:56:43
източник: actualno.com

Македонското Министерство на културата трябва да поиска официално от Сърбия и България да бъдат върнати на Македония всички артефакти, които „са били открити при разкопки или отнесени в Белград и София по време на Сръбската или Българската окупация”. Това искат от партия ТМРО, предаде македонското електронно издание Таратур.

„За ТМРО е неприемливо и унизително поведението на сръбското Министерство на културата, но и на македонските власти, които приеха музейно копие – т.е. кич от златната маска от Требенище, открита и отнесена от сръбската окупационна жандармерия през 1933 г. Македонският народ не е малоумен, за да му се връща културното наследство под формата на кич”, заявил лидерът на ТМРО Ванчо Шехтански.

В света е прието, че е най-добре съкровищата да си останат там, където съдбата ги е изпратила. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод исканията на ТМРО.

„В последните стотина години такива искания непрекъснато се отправят дори от държави, но повече – от медии, частни фондации и т.н. по света. Гърция най-официално, чрез Мелина Меркури, министър на културата, искаше кариатидите от Партенона, които са попаднали в Бритиш Мюзиъм още през 1827 година. Нигерия си иска бронзовите скулптури от т.нар. култура Бенин; гърците предявяват претенции по цял свят, включително - и за паметници, които не са открити на нейна територия. Така например – наскоро искаха квадригата от Истанбул, отнесена от кръстоносците във Венеция през 1204 г. Съкровището от Троя го искат четири държави – Гърция, Турция и Германия, а то се намира в Ермитажа в Русия”, посочи Божидар Димитров.

По думите му - в света е прието, че е най-добре съкровищата да си останат там, където съдбата ги е изпратила. „На практика се смята, че те са спасени, тъй като биха могли да бъдат унищожени във времена, когато съответните държави не са проявявали интерес към паметниците на културата. В това отношение позицията на България е най-точна, най-модерна и най-съвременна. Ние никога не сме искали Лондонското четириевангелие – евангелие на цар Иван Александър, което от един от манастирите в Света гора е било отнесено от лорд Кързън в Бритиш Мюзиъм. Знаем много добре, че в този манастир, който е гръцки (евангелието не е било в нашите Зографски и Хилендарски манастири), е щяло да бъде унищожено, както са унищожени сбирките от всички български ръкописи във всички гръцки манастири не само на Атон, а и в Серес, Драма и т.н. Те са били унищожени при избухване на българо-гръцката църковна борба във втората половина на ХІХ век.”, каза Божидар Димитров.

В най-добрия случай така, както е постъпила Сърбия, биха могли да се изискат копия от съответните съкровища, за които една страна сега претендира, че са намерени на нейна територия – смята Божидар Димитров.

„Наистина, маските от Требенище са разделени между България и Сърбия по простата причина, че първите разкопки в село Требенище, близо до Охрид, са предприети от проф. Богдан Филов в 1916 година, и е било естествено те да бъдат отнесени в съответния музей. След края на Първата световна война, когато територията на днешна Македония попада на територията на Кралска Сърбия, там е правил разкопки сръбски археолог, който е намерил други две маски и те са попаднали в белградския музей. Македонците биха могли да претендират, и в знак на добра воля от наша страна, бихме могли да им дадем копие от златните маски от Требенище, които се съхраняват в нашия музей”, каза Божидар Димитров.

„С Турция ние също си бяхме разделили един глиган, намерен в Мезек, село на нашата граница, но преди Балканската война. Станало е така, че един крак от бронзовия глиган, който увенчавал могилата, е попаднал в България, а останалата част – в Турция. Преди 15-ина години Турция ни изработи копие от целия глиган, а ние им върнахме оригиналния крак, така че и двете страни сега си имат по един глиган. Това е световната практика и не мисля, че трябва да се нарушава по този начин. Това е част от комплекса за малоценност в съседна Македония – на всяка цена да са във война с всекиго”, каза Божидар Димитров.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?