19 Април 2024 г. Петък

Земеделското министерство излезе с поредна идея за работата на мандрите

2012-05-28 09:43:14
Министерството на земеделието и храните предлага нов вариант за ограничаване на продуктите, които се произвеждат със заместители на мляко, съобщава "Капитал daily".

Според предложението производителите трябва да се разделят на три групи - такива, които произвеждат само от мляко, такива само със заместители и със смесено производство. Третият вид ще получава нещо като квота за производство на продукти с растителни мазнини веднъж на шест месеца. Това ще става след уведомление до Агенцията по храните. Нова квота ще може да се взима след изтичането на шестте месеца. 

Очаква се промяната в регламента да влезе в сила в края на годината. Дотогава трябва да се направи съгласуване с Европейската комисия, което се налага заради спорове между производители и преработватели по определението за мляко и млечни продукти, заложени в еврорегламентите, които се прилагат при етикетирането на храните. България няма такова задължение и питането се прави доброволно.

Представители на бранша казват, че ходът се прави, за да се протака и според тях може изобщо да не се стигне до шестмесечно ограничение.

По този начин земеделският министър печели и време на фона на недоволството от фермери и мандри. От министерството съобщиха, че очакват самата наредба да бъде публикувана в Държавен вестник в началото на 2013 г.

В края на миналия месец земеделското министерство предложи проект, с който се забраняваше в едно и също предприятие да се произвеждат и млечни продукти, и такива от негови заместители. Тогава от Агенцията по храните предоставиха данни, според които такова нарушение е намерено при 7 фирми, които са произвеждали едновременно и двата вида продукти.

През последната седмица се появи и нов мотив в защита на наредбата - от земеделското министерство съобщиха, че това било начин да се подпомогнат млекопроизводителите, тъй като изкупните цени на млякото са намалели, а вносът на растителни мазнини се е увеличил.

Част от млекопреработвателите обаче се противопоставиха и обявиха, че това ще ограничи производството. Те обясниха и че в другите страни няма такива разграничения и че проблемът с етикетирането трябва да се бори със засилен контрол. 

Последва промяна, при която земеделското министерство предложи вместо създаването на две отделни предприятия за продукти от мляко и от заместители да се въведе уведомителен режим. Идеята беше така всички мандри 24 часа преди началото на производството с растителни мазнини да пратят уведомление до Агенцията по храните. Срещу тази идея обаче се възпротивиха производителите на мляко и животновъдни организации, които по неофициална информация дори са заплашили с протест, в случай че текстовете се приемат в този им вариант.

Отделно от това се предвиждат и по-високи глоби за лъжливи етикети - до 100 хил. лв. при първо нарушение и затваряне на предприятието при второ. В момента санкциите са между 3 и 5 хил. лв.

В последния вариант на наредбата ще остане изискването наименованието "млечен" да не може да се изписва върху етикети на продукти, в производството на които са използвани растителни заместители. Преди повече от година беше въведена забрана за такива продукти да се използват думите "сирене" и "кашкавал". Тогава се появиха надписи като "млечен продукт". 

Проектонаредбата предвижда още да остане задължението в магазините продуктите от мляко и от растителни мазнини да се предлагат на отделни витрини и с ясни обозначения.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати