26 Април 2024 г. Петък

САЩ предлагат на Русия "йеменско решение" за Сирия

2012-05-27 12:01:38
В опит да спре продължаващото над година кръвопролитие в Сирия президентът на САЩ Барак Обама ще предложи решение, подобно на смяната на властта в Йемен. Това означава, че президентът Башар Асад ще си тръгне, но след договорено споразумение с опозицията, съгласно което част от стария режим ще остане в управлението.

Признат от двете страни лидер може да действа като преходна фигура, а сделката може да бъде постигната с помощта на арабските съседи на страната.

Крайният успех на идеята обаче зависи от Русия, за която Сирия е последният съюзник в арабския свят, място на единствената задгранична руска военноморска база и важен клиент за оръжие в Близкия изток, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки американски официални лица.

Москва категорично отказва да подкрепи всяка резолюция на Съвета за сигурност на ООН, оправдаваща международни действия срещу режима в Дамаск, след които Асад би свършил като убития Муамар Кадафи или съденият в клетка Хосни Мубарак.

Насилието, включително последното масово убийство, включително на над 30 деца, засилва натиска над руснаците да използват влиянието си над Асад. Според "Ню Йорк таймс" в Москва широко се обсъжда "йеменски вариант", но не им харесва той да бъде предложен от САЩ, защото ще изглежда, че свалят поредния "руски клиент". Ако руснаците са готови да обсъдят нов план, то е не за да отстранят Асад, а за да предотвратят американска военна операция, коментират специалисти по въпросите на сигурността.

Затова американците били готови да дадат на Русия уверения, че ще продължи да поддържа близки връзки със Сирия и след Асад. "Вижте, ние признаваме, че Русия иска да продължи влиянието си в Сирия. Интересите ни са да се стабилизира районът, не да елиминираме руското влияние", казва американски представител, пожелал анонимност.

Томас Донилън, президентски съветник по националната сигурност, повдигнал идеята на среща с президента Владимир Путин преди три седмици в Москва. После планът бил споменат от президента Барак Обама на срещата с премиера Дмитрий Медведев миналия уикенд на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид и доскорошният руски президент дал да се разбере, че руснаците са отворени за разговор по тази тема. Следващата възможност за обсъждането й на най-високо ниво е срещата на Обама с Путин и ако има договореност в тази посока, и двамата ще могат да демонстрират, че отношенията им не се влошават след антиамериканската реторика в руската предизборна кампания.

"За Вашингтон най-важният аспект в "йеменския вариант" е, че точка №1 е напускането на Башар Асад. За Москва най-важното е това да стане постепенно в процес, запазващ основните структури на режима, а не лидерът да бъде изритан безцеремонно", обяснява Робърт Мали, ръководител на отдела за близкоизточни изследвания в неправителствената организация "Международна кризисна група".

Ключовият проблем с "йеменския вариант" е, че Йемен и Сирия са много различни. В Йемен президентът Салех крепеше властта си чрез баланс между интересите на различни племенни групи и когато положението му стана неудържимо, предаде властта на приемливия за опозиция и управляващи вицепрезидент Хади.

В Сирия фамилията Асад управлява с желязна ръка чрез репресивен апарат, контролиран от малцинството алавити, и ако се стигне до отстраняването му, сунитското мнозинство в страната ще помете тази религиозна секта и лоялните й военни и служители. Това отчасти обяснява защо няма дезертьори от относително монолитния режим, поради което в крайна сметка Асад изглежда по-стабилно от Салех. Освен това засега няма кандидат да го замести.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати