20 Април 2024 г. Събота

РЗС не хареса данъка върху финансовите транзакции

2012-05-27 11:51:03

Политическият съвет на РЗС определя въвеждането на общоевропейски данък върху финансовите транзакции като опасен прецедент в историята на Европейската общност. Това се посочва в съобщение на политическата сила, цитирано от БТА.

Aко бъде приложен на практика, този данък ще доведе до налагането и на други данъчни тежести за гражданите на ЕС и ще отвори път за масова релокация на финансовите операциии, се отбелязва в съобщението.

"Като дясно консервативна партия ние определяме поведението на европейските депутати, подкрепили въвеждането на общоевропейския данък, като безотговорно и опасно за финансовата стабилност на ЕС. Това само по себе си ще доведе до забавяне на икономическия растеж, до увеличаване на пазарната нестабилност и ще открие възможността за ЕК да увеличи, вместо да намали и без това огромния си бюджет и административни разходи", смятат от политическия съвет на РЗС.

От политическата сила заявяват, че споделят напълно позицията на европейските консерватори и реформисти, че историята не познава случай, в който вдигането на данъците да е довело да стимулиране на растежа.

Данъкът върху финансовите транзакции ще се отрази най-сериозно на крайните потребители и клиенти и няма логика в момент, в който банките се нуждаят от допълнителна ликвидност, да се изземва ресурс от финансовия сектор, твърдят от РЗС.

Явно целта на ЕК е по този начин да осигури допълнителен финансов ресурс за и без това раздутата и неефективна брюкселска бюрокрация, убедени са в политическия съвет на партията.

 

Тя приема данъка като част от безуспешните усилия на леви и либерални фракции в Европейския парламент да вмени допълнителни правомощия на ЕС за увеличаване на неговия финансов ресурс.

Считаме, че бюджетът на общността се нуждае от диета, а не от допълнително захранване, изтъкват от политическата сила.

От РЗС призовават правителството на ГЕРБ да прояви смелост и национално отговорно поведение по подобие на британския министър-председател Дейвид Камерън и да се противопостави на поредното недоразумение в общоевропейската политика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати