19 Април 2024 г. Петък

На 22 юни ще има извънредна четиристранна среща за кризата в Европа

2012-05-27 07:45:21
Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания ще се срещнат извънредно в Рим на 22 юни, за да обсъдят кризата в еврозоната, съобщи френският в."Фигаро", цитирайки италиански правителствени източници.

Премиерът Марио Монти е предложил такъв форум с канцлера Ангела Меркел, президента Франсоа Оланд и испанския министър-председател Мариано Рахоа.

Меркел реагирала хладно, а определянето на датата се оказало проблем. Монти предложил разговорите да изяснят най-важните въпроси преди редовната среща на върха на ЕС на 28-29 юни в Брюксел.

Според "Фигаро" четиристранната среща ще се проведе след парламентарните избори в Гърция и Франция на 17 юни.

След тази дата ще е ясно дали гърците са избрали да ги водят партии, които са против антикризисния помощен план - резултат, който много е вероятно да предизвика спиране на финансирането и принуждаване на страната да напусне еврозоната. Засега прогнозите дават минимална преднина ту на консерваторите от "Нова демокрация", ту на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА).

Също след 17 юни, когато е вторият кръг на общите избори, парламентът в Париж ще бъде доминиран от левицата на Оланд, което ще му позволи да прокара предизборните си обещания за вдигане на данъците за богатите и увеличаване на разходите за стимулиране на икономическия растеж.

Социологически данни от петък сочат, че консерваторите от UMP лесно ще бъдат победени на изборите на 10 и 17 юни, след като загубата на президента Никола Саркози е увеличала вероятността от разцепване на вота за десницата.

Социалистите на Оланд и другите партниращи си с тях партии могат заедно да съберат 44% от гласовете на 10 юни. За партията на Саркози ще гласуват малко над 30%.

Проблемът е, че социалистите получават засега 32%, което ги прави зависими за бъдещата им политика в Националното събрание от подкрепата на Левия фронт (8%) и Зелените (4%). Това би принудило Оланд и кабинета му да води по-лява политика, отколкото е възнамерявал.

Националният фронт на Марин льо Пен има шанс да спечели 16% от гласовете на първия тур. От UMP отсега изключват какъвто и да е съюз с Льо Пен, докато социолозите твърдят, че повечето от избирателите му са отворени за една подобна сделка.

Системата на парламентарните избори във Франция определя, че който кандидат успее да събере на първия тур повече от 12.5% (но по-малко от 50%) от гласовете в неговия район, отива на балотаж. На втория тур победата се печели с обикновено мнозинство.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати