19 Април 2024 г. Петък

Връщането към драхмата - рецепта за перфектното изпитание

2012-05-27 07:35:59
Гърция продължава да скърца под тежестта на огромния си дълг и свиването на икономиката. Възможността страната да напусне еврозоната става все по-вероятна.

Ефектите от подобен ход обаче биха били брутални за обикновените гърци, чиито доходи вероятно ще се свият наполовина на фона на нарастващите цени, пише Ройтерс.

Излизането на Гърция от еврозоната обаче би имало и други последици.

Досега не се е случвало държава да се откаже от единната валута, затова и в европейските договори не са разписани конкретни процедури, чрез които да се контролира излизането от еврозоната на държава-членка.

Ако на изборите на 17 юни гърците отново подкрепят партиите, които не подкрепят  реформите и мерките за икономии, Атина може да бъде принудена да се върне към драхмата и да поеме по свой път.

Новата драхма обаче би загубила половината и дори повече от стойността си, предупреждават Фондацията за икономически и индустриални изследвания в Гърция. Това ще повиши инфлацията и ще срине покупателната способност на гражданите на страната.

Ще продължи да нараства и безработицата, въпреки че в момента всеки пети грък е безработен, предупреждават от организацията.

Перспективите за връщането към драхмата вече накараха много хора да изтеглят спестяванията си от гръцките банки. Докато през септември 2009 г. размерът на депозитите в гръцките банки достигаше 237,8 млрд. евро, към март тази година той вече се е свил до 165,3 млрд. евро.

Победа на антиевропейските партии на изборите би означавало, че бягството на гръцките вложители може да прерасне в паника, отбелязва агенцията. Може и да се стигне до налагането на контрол върху движението на парите.

Тъй като новата драхма бързо ще изгуби стойността си спрямо другите валути, спестяванията и пенсиите на обикновените гърци ще се свият скоростно. Анализаторът Вангелис Агапитос оценява, че инфлацията при новата драхма ще достигне 40 и дори 50%, за да навакса падането на стойността на новата валута. Това ще направи всичко много по-скъпо.

Агапитос посочва, че за да спре падането на стойността на драхмата, лихвените нива трябва да стигнат 30-40%. Това ще направи невъзможно изплащането на кредитите и банките в Гърция трябва да бъдат национализирани, обяснява експертът.

Много гърци и редица експерти смятат, че отказът на страната от еврото ще стимулира икономиката. Според Константин Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена камара, Гърция не разполага с достатъчно силна експортно-ориентирана икономика, да се възползва от девалвацията на валутата. Страната в момента внася два пъти повече, отколкото изнася.

“Без никаква реална тежка промишленост гръцката икономика не може да се възползва от това предимство”, коментира Михалос.

"Основната ни индустрия е туризмът, но в една хаотична ситуация кой турист би избрал да дойде в Гърция, веднага след като страната се върне към драхмата?", допълва той.

Експерти предупреждават, че връщането към драхмата би предизвикало разпространението на крайната бедност в страната от 40-те години на миналия век, когато Гърция беше под нацистка окупация.

Анализатори очакват и повишаване на престъпността заради борбата на хората да си плащат сметките.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати