20 Април 2024 г. Събота

Кристин Лагард: Гърците да започнат да си плащат данъците и да помислят за децата си

2012-05-26 06:10:05
Международният валутен фонд няма намерение да смекчава условията на помощния пакет за Гърция, а лично аз съчувствам повече на лишените от образование деца в Африка, отколкото на много от тези, които са застрашени от бедност в Атина.

С тези безкомпромисни думи директорът на МВФ Кристин Лагард засили натиска над властите и избирателите в Гърция. В интервю за лондонския в."Гардиън" тя каза още, че е време гърците да платят сметките си.

Родителите в Гърция трябва да поемат отговорност за децата си, ако са засегнати от съкращаването на разходите. "Родителите трябва да си плащат данъците"Мисля си повече за дечицата в някое малко село в Нигер, които учат само 2 часа на ден, имат по един стол з атрима и много искат да получат образование. За тях си мисля непрекъснато. Защото смятам, че те се нуждаят от повече помощ, отколкото хората в Атина."

"Знаете ли какво? Що се отнася до Атина, мисля си също за всички онези, които непрекъснато се опитват да не плащат данъци. Всички в Гърция, които опитват да се измъкнат. Мисля, че гърците трябва заедно да си помогнат като започнат да си плащат данъците."Точно така. Да."

В интервюто Лагард казва още, че Гърция не получава по-благосклонно отношение от една бедна страна в развиващия се свят и че на МВФ не му е по-трудно да налага условията с в богати държави.

"Не, не е по-трудно. Не. Понеже това е мисията на фонда и моята задача винаги да казвам истината, независимо кой седи от другата страна на масата. И нека ви кажа нещо - понякога е по-трудно да кажеш на правителство в бедна държава, където хората живеят с 3,4 или 5 хиляди долара годишно на глава от населението, да затегне бюджета и да намали дефицита. Защото знам какво означава това за социалните програми и подпомагането на бедните. Последиците са много по-дълбоки".

От "Гардиън" я питат дали има значение за отношението й към европейската криза това, че е французойка и европейка. "Да, да, да. У мен има една емоционална проевропейска част. Но се опитвам да не бъда французойка или европейка, когато си върша работата. И знам, че уреждането на кризата в Европа има значение също така за мексиканците, австралийците, бразилците".

Сгрешиха ли избирателите в Гърция и Франция като гласуваха за политици, обявяващи се срещу антикризисните съкращения на разходи, пита още "Гардиън".

"Никога не грешиш, когато гласуваш, защото действаш според съзнанието и убежденията си и упражняваш демократичното си право, което е напълно легитимно в нашите демокрации."

Но германците също така са си избрали Хитлер през 1933г. и не смятаме, че са постъпили правилно, нали, контрира "Гардиън"Някога някой беше казал, че ако хората не са доволни от правителството си, сменяш хората. Това, което наистина е интересно е, че когато се смени правителство - например в Испания, не последва някаква сериозна промяна в икономическата политика и предполагам същото ще се случи във Франция. Силно вярвам, че по-важни са делата, а не купищата политически обещания, изявления, лозунги по време на кампанията. Така че, ще видим."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати