27 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата за деня

2012-05-26 06:03:09

Сред водещите теми на съботните вестници епосещението на президента Плевнелиев в Италия.

"Когато говорим за растеж, две неща са важни - растежът не е магическа дума и растежът не може да бъде купен с нови дългове. Това каза президентът Росен Плевнеливе, след като разговаря близо час и половина с италианския премиер Марио Монти, предаде пресслужбата на държавния глава.
Според Плевнелиев растежът се постига с реформи и прагматизъм. 
"Ние поставяме на дневен ред в Брюксел и въпроса за участието на следващото поколение европейци в тази дискусия, защото то не трябва да страда от натрупването на нови дългове, както се случва сега", подчерта държавният глава. Категорично няма лесни решения, но България работи за стабилност, допълни президентът Росен Плевнелиев.
Двамата с Марио Монти са постигнали съгласие по това, че от начина, по който сега се решава кризата, зависи как ще се справи Европа в следващата криза.
Според италианския премиер прогресът на България е забележителен. "Няма лесни решения. В България не увеличихме заплатите, не увеличихме пенсиите, а работихме за стабилност", посочи държавният глава. "Италия е вторият най-голям икономически партньор на България", каза още Плевнелиев." - пише „Дневник".

В. „24 часа"Когато говорим за растеж, трябва да сложим и следващото поколение на масата", каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след срещата си с италианския премиер Марио Монти. 
"Отношенията между Италия и България са много важни, особено в период на криза", коментира българският държавен глава.
Плевнелиев разговаря близо час с италианския министър-председател. Президентът определи срещата като много интересна и ползотворна. Основните теми, които са били обсъждани на нея, са свързани с важните решения за Европа, икономическия растеж, енергийната либерализация, младежката безработица, както и ситуацията в Сърбия и Гърция...
С Марио Монти са постигнали съгласие по това, че от начина, по който сега се решава кризата, зависи как ще се справим в следващата криза. Според италианския премиер прогресът на България е забележителен.
„Няма лесни решения. В България не увеличихме заплатите, не увеличихме пенсиите, а работихме за стабилност", посочи държавният глава. „Италия е вторият най-голям икономически партньор на България", каза още Плевнелиев."

В. „Стандарт"Италианският премиер заявил пред Плевнелиев, че прогресът на България е забележителен и впечатляващ. Той потвърдил италианската подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство...
По-рано Плевнелиев откри паметна плоча в църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий" в Рим. Храмът беше предоставен за богослужение на православната ни църква от блажения папа Йоан Павел II. Плочата е в знак на благодарност от българския народ към Римокатолическата църква.
Гордея се и с факта, че Българската православна община е единствената православна и славянска община в Италия, която носи името на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, заяви развълнуван той. Бих искал да изкажа своята благодарност към Светия престол, към Негово светейшество папа Бенедикт XVI и към настоятелите на този храм, каза държавният глава.
Виждате за десет години колко много постигаме заедно. Искам и моята държава България за следващите десет години да постигне толкова много заедно, защото, както този храм е в центъра на всичко и България е в центъра на много цивилизации, много култури, много континенти, които се събират там и ние ще дадем най доброто от себе си, както и вие тук, за да може българите с достойнство, с уважение по целия свят да носят името на своя народ и своята държава, заяви Плевнелиев.
За 10 години българската общност превърна този храм в център на духовност и общуване. „Кризата ще отмине, но с всички наши действия ние показваме какви сме в нашата същност", отбеляза Плевнелиев."

В. „Сега"Президентът Росен Плевнелиев, който вчера бе на ауденция при папа Бенедикт Шестнайсти, дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг. 
Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали. 
Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.
Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част прилича на човешки уши.
"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА.
„Нашата покана е отворена, България е с отворени врати, българите са с отворени сърца", каза Плевнелиев след аудиенцията. Според него страната ни не е само остров на стабилност, но чрез България може да се отправи силно послание към всички жители на планетата. Папа Бенедикт XVI е благодарил за поканата и е казал, че ще я разгледа внимателно. „Знае, че ние българите желаем той да бъде наш гост", каза президентът.
„Министерството на външните работи трябва да си свърши добре работата. Впечатлен съм доколко е развита институционалната памет във Ватикана. Тук много добре се знае в последните 1000 години кой какво е свършил или не е свършил", каза Росен Плевнелиев по повод отказа на Ватикана да издаде агреман за Кирл Маричков-младши, за когото се разбра, че преди няколко години издал книга с хомосексуално съдържание.
„България има изключителна репутация във Ватикана. Тя се дължи на усилията на много хора, преди всичко обаче на това, което българският народ прави. Българският народ има с какво да се гордее. Тук във Ватикана получихме изключително признание", каза още държавният глава.
"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът."

Всекидневниците отделят място и за подкрепата за членството на България в Шенген, дадена на Залцбургския форум от вътрешните министри на страните от Централна и Югоизточна Европа.

„Шенген изгрява и за нас - подкрепиха ни" - пише в. „Труд".
„Министрите на вътрешните работи на страните от Централна и Югоизточна Европа подкрепиха членството на България и Румъния в Шенген...  
Двете страни са изпълнили изискванията за членство и не бива да се сменят правилата в движение, заяви чешкият вътрешен министър Ян Кубице. Очаква се ясна европейска позиция по въпроса през септември. С изключение на Полша, всички страни са подписали споразумението за защита на свидетелите, което беше сред основните теми на разговорите. Полша е декларирала, че ще се присъедини към него в най-скоро време. Сътрудничеството в тази сфера засяга специализираните органи. Споразумението ще влезе в сила в Чехия след ратифицирането от парламента и подписа на чешкия президент...  
Залцбургският форум възниква през 2001 г по идея на Австрия. В момента се състои от девет страни, между които и България. Срещите на министрите на вътрешните работи са два до три пъти годишно.  
През втората половина на тази година форумът ще бъде председателстван от Унгария." - се казва в публикацията.

„Министрите на вътрешните работи на страните от Централна и Югоизточна Европа подкрепиха членството на България и Румъния в Шенген. Двете държави са изпълнили всички изисквания, стана ясно по време на срещата на Залцбургския форум в чешкия замък Щиржин.
От българска страна присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Чехия беше домакин на заседанието като ротационен председател на форума. Двете страни са изпълнили изискванията за членство и не бива да се сменят правилата в движение, заяви чешкият вътрешен министър Ян Кубице. Очаква се ясна европейска позиция по въпроса през септември, съобщи БНР...
Министрите се обединиха и около взаимната подкрепа на кандидатурите на страните от Залцбургския форум за високите постове в европейските агенции. Днешният дебат е посветен на ЕВРОПОЛ..." - информира „Стандарт".

Съботните вестници съобщават и за номинирането на новата американска посланичка у нас - Марси Рийс.

„Марси Райс е името на новия американски посланик у нас. Това стана ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на Белия дом. От Белия дом заявяват, че президентът Барак Обама е обявил намеренията си за номинации за няколко дипломатически поста, сред които са посолствата в Оман и Гвинея.
Към съобщението, публикувано вчера, не са посочени мотиви за смяната на посланиците.  
За преждевременна смяна на Джеймс Уорлик се заговори през април, след посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън у нас на 5 февруари. Тогава тя обясни, че темата за шистовия газ не е била достатъчно добре обяснена на българите и ще изпрати специалния си съветник по енергетиката Ричард Морнингстар.  
Уорлик категорично отрече слуховете за смяната му. Мандатът на посланика изтича догодина. Той зае поста на 21 януари 2010 година. „Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент", каза посланикът.
Марси Райс е родена през 1950 г. Тя е магистър е по международна политика и е специалист по военно-политическите въпроси и въпросите на националната сигурност. Работила е в Карибския басейн, Европа и Близкия Изток. Говори испански, турски и френски.
Началото на кариерата ? е през 1978 г. като политически съветник в Доминиканската република. През годините е била дипломат в Турция, Малта, Ватикана, Франция и Лондон. Била е отговорник по международните въпроси към бюрото за ядрена политика на САЩ. Между 1988 и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военно-политически въпроси..." - информира в. „Сега".

„Посланик Марси Бърман Рийс е дипломат с дългогодишна кариера и член на висшия състав на Държавния департамент. В момента тя е зам.-помощник секретар в Бюрото по контрола над въоръженията (Bureau of Arms Control, Verification and Compliance).
Между 2008г. и 2009г. е била зам.-помощник на Държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия (обикновено под Евразия в САЩ се разбира бившият СССР- бел.ред.).
Преди това тя е служила като консул по политико-военните въпроси в посолството на САЩ в Багдад (2007-2008). От 2004г. до 2007г. е била посланик в Албания, а преди това - ръководител на американската дипломатическа мисия в Косово (2003-2004).
Рийс е служила още като директор на Офиса за  политическите въпроси в ООН (част от Бюрото за международни организации в Държавния департамент) и политически секретар на американското посолство в Лондон.
В кариерата си тя има назначения в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, посолството в Анкара, в Санто Доминго (Доминиканска република).
Рийс е магистър по международни отношения от университета "Джонс Хопкинс".
Тя е омъжена за Чарлз Рийс, посланик на САЩ в Гърция (2004-07) и също с дипломатическа кариера, свързана с Европейския съюз, икономически и иенергийни въпроси. В момента работи в Rand Corporation. Двамата имат син и дъщеря." - пише в. „Дневник".

Всекидневниците продължават да следят и обстановката след земетресението в Перник.

„Нито едно престъпление не е извършено в Перник от нощта на земетресението до сега, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Полицията е увеличила двойно автопатрулите, като засега няма кражби и посегателства от крадци.
Тази сутрин Областния кризисен щаб се събра на поредното си заседание. На него е било отчетено, че вече са пристигнали 50 палатки и 10 фургона. Шест от фургоните са предоставени на бедстващи семейства от пернишкото село Дивотино и Радомир. Днес се очакват още 10 фургона.
Продължават огледите на засегнатите сгради. Тридесет екипа работят по установяване на щетите, съобщи Петров.
Заместник-министър Димитър Георгиев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който почти непрекъснато е в Перник, сега оглеждат пораженията в селата Мещица и Дивотино." - информира в. „24 часа".

В. „Труд"
„След силни земетресения хората да се отправят към специални сборни пунктове в паркове, градини или на площади. Това предвижда работна програма, подготвена от Геофизичния институт на БАН.
Учените ще изработят специални карти на пунктовете в кварталите на населените места в сеизмичните райони, където ще се дава първа помощ и информация след трус. Ще изработят и прогнозни варианти за евентуалните жертви и щети. Карти на сборните пунктове, на които да се събират хората след земетресения, готви Институтът по геофизика на БАН, научи "Труд". 
Първите указания ще бъдат направени за София, а след това за всички останали по-големи градове, които се намират в сеизмичните райони на България.
Проектът е изготвен преди няколко месеца ("Труд" разполага с него). Той трябва да се реализира за 4 години и ще струва 2,5 млн. лева. Работната програма, която се нарича "Управление на сеизмичния риск на сгради", е предоставена и на президента Росен Плевнелиев. 
Причината за изготвянето на програмата е, че в момента няма разработени прогнози какво може да се случи при силни трусове и най-вече какво се прави след бедствие, обясниха от института.  
Има само различни общински и институционални планове за действие, които обаче, както се видя и след случилото се на 22 май земетресение в Перник, се знаят само от авторите им. Идеята на специалистите е в тези карти да се опише точно към кои места да се насочват живеещите от съответните кооперации и блокове по кварталите след трус - парк или градинка, площад. И всеки човек да знае къде е пунктът.  
В убежищата на открито ще се осигурява спешната медицинска помощ. Там ще се съсредоточават доброволците на Червения кръст, полицията и всички останали спасителни служби, от които има нужда, според обстановката. На тези пунктове ще се организират доставките на първите хуманитарни помощи, ще се дава подробна информация и т. н. Карти ще бъдат направени и за районите на болниците. 
Ще пресметнем при различни сценарии на земетресение какви ще са жертвите, броят на пострадалите, пораженията върху сградите, инфраструктурата, обясниха от Института по геофизика..."

В. „Дневник" публикува статия на „Дойче веле"
"Между земетресенията в България и Италия има връзка, твърди германският вестник "Зюддойче Цайтунг". И двата труса са били по дължината на една и съща граница между тектоничните плочи, пише в статия в "Дойче веле"
Степен XXL - тя се дава от Европейския сеизмологичен информационен център "Геофон" на всички трусове с магнитуд над 5-та степен в Европа и над 5,5 извън Европа. В последните дни събитията от този порядък са цели две - първо бе разтърсена Северна Италия със сила 6,1 по скалата на Рихтер, а след това - България, с магнитуд 5,8. В Италия загинаха седем души, в България щетите бяха само материални, но и в двата региона хората се страхуваха да се приберат по домовете си. 
"Забележителното е, че и двете земетресения са се случили по дължината на една и съща граница между тектоничните плочи, при това в региони, които принципно не са силно застрашени"Центровете и на двата труса са в "слаби" точки на земните плочи, близо, но не точно на границата между плочите. Това ограничава и магнитуда."  
Принципно цялата североизточна част на Средиземноморието от Италия до Турция е застрашена от земетресения, тъй като на това място се препокриват африканската и евроазиатската земни плочи. Всяка година Африка напира с по няколко милиметра на север, Европа обаче не се отдръпва. Освен това под морското дъно има още една плоча - адриатическата, която се простира между Апенините и крайбрежието на Хърватия, Сърбия и Албания. Тя има контакт и с двете страни - притиска евроазиатската плоча и е под натиска на африканската. Болоня се намира именно върху тази малка плоча. Сравнително близо до града на юг равнината на река По е за момента върхът на тектониката, казва Анке Фридрих. Тази така наречена активна деформационна зона е покрита с дебели седиментни пластове, поради което геолозите я познават само чрез сеизмичните проучвания, но не и от признаци по повърхността. А и зоната не е проявявала особена активност - последното тежко земетресение в района е било през 14 век. На базата на толкова малко данни рисковете от земетресение не могат да се оценят достатъчно добре, казва Анке Фридрих. Картите, съдържащи степените на риск, са добър инструмент само там, където регионите биват редовно разтърсвани от бързите движения на плочите и честите земни трусове. 
И геолозите не могат да кажат какво точно е предизвикало земетресението в неделя, но във всеки случай при прехвърлянето на един блок от земната кора върху друг се освобождава напрежение, а фундаментът се свива. "Освободената енергия е по дължината на една относително равна ивица от земната кора", обяснява Фридрих. При земетресенията, които се случват точно по границите на плочите, обикновено се раздвижват едновременно много големи скални маси. Както беше при земетресението, опустошило Япония през март 2011. Магнитудът бе с три степени по-висок, а освободената енергия - 32 000 пъти по-голяма. 
Трусът в близост до София също е раздвижил само един тънък слой от земната кора и е сравнително слаб. Българската столица е разположена еднозначно върху евроазиатската плоча, поради което механизмът на трусовете е по-различен от този в Италия. Освободеното напрежение се е натрупало от приплъзването на една част от земната кора под друга, а фундаментът се е разширил.Геолозите не могат нито да потвърдят, нито да отрекат връзката между двете земетресения. 
При магнитуд около 6-та степен класическите вторични трусове се случват по правило в радиус от 100 км, докато в този случай двата епицентъра са на 900 км разстояние един от друг. "Земетръсните вълни стигат за минути от Северна Италия до България, но при положение, че второто земетресение идва два дни по-късно, този механизъм не ни е познат", казва експертът от Геофизическия институт в Потсдам Франк Рот. Вероятно е трусовете да са довели до верижна реакция в България, възможно е натискът в подпочвените води да се е променил - всичко е възможно, но не е доказуемо."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати