29 Март 2024 г. Петък

Борисов мести агенции плавно, с индивидуален подход

2012-05-26 05:49:39

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че ефектът от местенето на агенции от столицата в страната ще дойде след 4-5 години.

На последното заседание на кабинета от 23 май той съветва министрите си при осъществяването на реформата да се действа индивидуално към всеки служител, за да не се загубят добрите специалисти, става ясно от публикуваната стенограма.

Поводът за дискусията е доклад относно преместване седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от София в Бургас. Земеделският министър Мирослав Найденов отбелязва, че браншът и служителите на агенцията са готови за преместването. Нямало съпротива, „както в някои други администрации”.

„Тук много внимателно искам да подходите индивидуално към всеки един човек в тези агенции, защото може да има такива, които са добри специалисти и практически да няма как да отидат в Бургас. Тогава, особено за такива специалисти, трябва да им създадете условия или с колегите може да го вземе друго министерство да отиде на работа. Ако е специалист по рибата, ясно е, че не може да отиде във финансите. Но ако е по програмите, свързани с финансиране, или в счетоводство, или някъде на друго място, трябва да се опитате”, нарежда Борисов.

 По думите му всеки експерт или всеки нормално мислещ човек подкрепя решението да се деконцентрира струпването на администрация в София.

 

„Но и всеки един казва – да, но обмислете го добре, защото човешки съдби са, плавно, бавно и точно такова е и нашето решение. Затова ние казахме в рамките на четири-пет години ще тече този процес, докато за всеки един индивидуално не стане възможно преместване”, анализира премиерът.

Найденов в подкрепа на реформата вмъква и анализ, според който ръководството на агенцията има повече дни в Бургас като командировки.

„Особено лятно време съм убеден, че ръководството на агенцията много често се командирова не само в Бургас, но и в Созопол най-вероятно, и в Приморско също така, сигурно и в Слънчев бряг – риби много по това време на годината. Така че, ясно”, допълва Борисов и отсича, че според него идеята е добра.

Той дава пример с градове като Козлодуй, където местното население работи в дейности, свързани с атомната централа и затова не се изселва. 
Борисов припомня времето,  когато работеха много от заводите и „половината град беше в дадената фабрика”.

„Постепенно това като го правим, местните, които завършват, които учат, така в следващите четири-пет години, тогава ще започне да дава резултат, когато вече тези, които са сега на възраст, започнат да излизат в пенсия, младите хора започнат да навлизат там. Ефектът ще дойде след четири-пет години. Така че има неща, които търсим като краткотраен ефект, защото са важни. Има други, които с времето съм убеден, че ще станат”, аргументира се Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати