24 Април 2024 г. Сряда

До края на 2012 без визи за Канада?

2012-05-25 07:52:03

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати