29 Март 2024 г. Петък

Нищо добро не очаква Европа, ако се тласне по лесния път!

2012-05-24 05:07:11

Нищо добро не очаква Европа, ако се тласне по лесния път - кредити, увеличаване на дълговете - следващите поколения няма да имат възможност да излязат от финансовата криза, която ще настъпи. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел преди заседанието тази вечер на Европейския съвет. 

Министър-председателят направи този коментар на влизането си в среща на лидерите от Европейската народна партия, отбелязва БТА. 

В отговор на въпрос кои ще бъдат държавите, които ще спечелят и които ще загубят от преразпределението на дълга в еврозоната, премиерът заяви, че това би бил малък жест към някоя от големите, но не финансово дисциплинирани държави, като ще натовари основно Германия, скандинавските страни и България, като част от държавите с финансова дисциплина. 

Растеж - да, но на основата на много по-добра координация, на общия ни пазар, на повече дисциплина, иновации, конкурентоспособност, заяви Борисов по повод настояването на левите в ЕС не само за досегашните изисквания за икономии във финансовия пакт, но и за ръст на икономиките и създаване на работни места.

Приемането на общи еврооблигации ще накара тези, които са работили повече, които са финансово дисциплинирани, на практика да носят повече гаранции за тези, които не са спазвали дисциплина, коментира премиерът.

Относно данъка върху финансовите трансакции, макар нашето правителство винаги да е било срещу увеличаване или появата на нови данъци, сме "за" и аплодираме това, че са приети данъци върху трансакциите, добави той. Що се касае до еврооблигациите, считаме, че трябва да бъдат много внимателни при приемането на подобно решение, защото това няма да стимулира финансовата дисциплина, посочи Борисов.

Ние сме "за" икономически растеж и намаляване на младежката безработица, в България вече правим доста неща, но това не трябва да стане в никакъв случай за сметка на финансовата дисциплина, на основата на нови кредити или да се харчи повече, отколкото се произвежда, заяви премиерът.

Подчертавам, че в България мислим за следващите поколения. Заемите, кредитите натоварват тях. Затова трябва да стягаме колана и да харчим толкова, колкото произвеждаме, допълни министър-председателят.

По повод събитията в Гърция той посочи, че истински пожелава на страната не само финансово и икономически да излезе от кризата, но и политически. Като наши съседи ние повече от всички сме заинтересовани там нещата да се решат положително и бързо, заяви премиерът. Той изрази подкрепа за идеята на Гърция да бъдат направени още компромиси и страната да получи още пари само при положение, че Атина даде ясен план и представи проектите, за които иска финансиране.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати