20 Април 2024 г. Събота

Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

2012-05-23 10:40:07
"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг". 

Тези "три права" на мъжа - глава на семейство, прозвучали в програмата "Разследване" на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет, пише в. "Новие известия".
 
Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка.

Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на "героинята". Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко волята си да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги, щом пожелае.

След известно време репортери от "Разследване"Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата."

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от
"мултикултурализма" (както нарича ислямизацията), а в Швеция - негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора "Ужаса на Малмьо". Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора "с ориенталска външност". Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник - изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването "Разследване" същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс - "борци срещу ислямизацията". 

Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите.

"Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни" – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция. 

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество - повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се "внасят" от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция. 

Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. "Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основополагащите шведски ценности", заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал - министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи "демократизация", паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на "икономическия камшик" обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да
служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати