26 Април 2024 г. Петък

Успешен икономически модел - това, което критиците на Меркел нямат

2012-05-23 06:23:47
Имало е седмици в политическия живот на Ангела Меркел, които със сигурност са били по-приятни от изминалата. Миналата неделя германският канцлер претърпя тежко поражение на изборите за местен парламента в Северен Рейн-Вестфалия, в сряда в необичаен за нея ход тя освободи министъра на околната среда Норберт Рьотген - топ кандидат на Християндемократическия съюз (ХДС), коментира агенция Reuters.

В събота изглеждаше изолирана с настояването си за строга фискална дисциплина в еврозоната по време на срещата на Г-8 в САЩ. Освен това германският канцлер може да е била засенчена от френския президент Франсоа Оланд, който победи на изборите Никола Саркози и сложи край на тандема "Меркози". И за капак на неприятната серия събития в събота "Байерн" загуби на собствения си стадион от "Челси" на финала на Шампионската лига – мач, който лидерите от Г-8 гледаха.

Суровата фискална реалност може да приземи Оланд и останалите европейски лидери.Някои може да гледат на тази седмица като на първата глава от залеза не само на най-влиятелната жена в Европа, но и на германския начин на управление на европейската дългова криза през последните години. Президентът на САЩ Барак Обама, Франсоа Оланд, Марио Монти и Мариано Рахой искат от Меркел по-гъвкав подход към испанските банки, намаляване на италианския дефицит и спасяване на Гърция.

Но Меркел и съюзниците й имат

по-различен поглед към нещата

Според тях акцентът върху икономическия растеж и сдържаността в разходите е на дневен ред от няколко седмици и в крайна сметка суровата фискална реалност може да приземи Оланд и останалите европейски лидери. "Голям успех е, че всички се съгласни, че трябва да има и растеж, и фискална консолидация", заяви Меркел в събота. Тя категорично не смята, че е поставена в изолирана позиция.


"Мисля, че германският канцлер е напълно права, че всяка страна трябва да има стабилни планове за справяне с дефицита си", заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пред ВВС. "Растежът и антикризините мерки не са алтернативи. Необходим е план за намаляване на дефицита, за да има растеж"Вярно е, че растежът се обсъжда широко и е искан не само от мен, но и от президента Обама и други като Марио Монти."

Откакто канцлерът усети, че подходът й е все повече атакуван у дома и в чужбина и е определян като "сурова антикризина политика",

тя по-често употребява думите растеж и заетост

твърди Reuters. Освен това Меркел подчертава, че именно тя е настоявала за приемането на пакта "Евро плюс" за конкурентоспособност и растеж.

Финансовите пазари и рейтинговите агенции са най-добрите приятели на Меркел, когато стане дума за настояване за строга бюджетна дисциплинаНо критиката променя само реториката на канцлера, не и политиката й. Една от причините е, че Меркел има нещо, което повечето й критици нямат – успешен икономически модел. "И Обама, и Оланд знаят много добре, че западните демокрации просто вече нямат ресурсите за политика на разходи", заяви анонимен източник от германското правителство. В Берлин се налага убеждението, че Оланд много бързо ще осъзнае реалността и ограниченото пространство за маневри, особено след парламентарните избори през юни.

Както стана ясно миналата година,


финансовите пазари и рейтинговите агенции са най-добрите приятели на Меркел

когато стане дума за настояване на строга бюджетна дисциплина. Всички мечти за по-големи разходи в страна от еврозоната ще бъдат посрещнати с още по-голяма съпротива.

И дори понякога да беше оставяна сама на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид, Мериленд, Меркел се радваше на компанията на Обама, Камерън и други по време на мача между "Байерн" и "Челси". "Имаше емоционална реч... и съчувствие към канцлера Ангела Меркел", заяви Белият дом.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати