28 Март 2024 г. Четвъртък

Само лекарите в Румъния са по-зле платени от българските

2012-05-23 05:38:11
Българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа, показват данните на Българския лекарски съюз, които бяха оповестени на пресконференция в БТА.

След тях били само колегите им в Румъния. Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро.

Данните са били обявени на международна среща във Варна, където са участвали делегати от всички европейски страни, членове на Европейската федерация на лекарите и на Европейската асоциация на старшите болнични лекари, информира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Делегациите на двете съсловни организации са имали съвместно общо събрание, на което са формулирали искания към правителствата на държавите-членки на ЕС да осигурят непрекъснато финансиране на здравните системи в ЕС, да подобрят медицинската и техническата среда в болниците, да гарантират основната заплата на болничните лекари да е поне два до три пъти по-висока от средната национална заплата.

Двете лекарски европейски организации подкрепят в своя декларация БЛС в позицията му да отстоява правото българските лекари да определят минимална цена на свободната лекарска услуга. Декларацията бе раздадена на журналистите.

От БЛС заявиха, че заради лошото заплащане у нас и заради посегателствата над лекари десетки специалисти заминават зад граница. Средната възраст на емигриращите лекари от Югоизточна към Западна Европа е вече 47 г. - тоест това са и доказани лекари, а не само млади колеги, обявиха от ръководството на БЛС.

За България средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, а 20 процента от практикуващите лекари са в пенсионна възраст. След 10 години, когато това поколение приключи своята работа, няма да има кой да ни лекува, предупреди Цветан Райчинов.

От началото на годината досега страната са напуснали 180 лекари, а през миналата година те са били 510 души.

Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, посочват от БЛС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати