29 Март 2024 г. Петък

Още седмица ще се тресе земята под краката ни

2012-05-23 05:26:18
Водещата тема в днешния печат е вълната от земетресения, която разтърси Софийска област през нощта във вторник. 

Най-силният трус на територията на България от 1928 г. се размина с минимум щети, макар и доста паника, подчертава под глава "Сега". 

413 жилищни блокове и къщи в София са напукани, 13 детски градини и училища са с паднали мазилки и напукани стени, пише "Труд". В Перник 50 процента от комините на сградите са изпадали. Всички стари тухлени постройки в града са с различна степен на разрушение. Радомир остана без ток и вода. Стотици хиляди жители на трите града са в шок и паника, а десетки потърсиха спешна медицинска помощ заради нервни и сърдечни кризи. Това са последиците от тежкото земетресение. За щастие жертви няма.

"Дума"Стандарт" причината за аномалиите е "Адска Луна". Това твърдят астрономи, според които скриването на Слънцето от Луната на 20 май е съвпаднало със земетресението, което разтресе Северна Италия на 20 май. Веднага последва и страховитото разлюляване на България снощи. Не е случайно, че дори часът на двата труса съвпада - 3 след полунощ наше време. 

Още седмица ще се тресе земята под краката ни, прогнозира под глава "Телеграф". Тази информация потвърждава в интервю за "Новинар" сеизмологът Емил Ботев. "Ние ще регистрираме още десетки, а вероятно и стотици трусове в продължение на месец, но те пак ще бъдат микро. Тоест няма да се усещат от хората. Тези, които хората ще почувстват, ще са само още няколко дни, ще се разреждат. Искам да съобщя, че до момента имаме около тридесетина труса, установени на няколко места. Десетина от тях са по-силни. В района на София са маркирани само четири труса. Огнището е разположено на малка дълбочина, около десет километра, и затова става едно бързо затихване на сеизмичната енергия", уточнява Ботев.

Пред "Монитор" сеизмологът споделя, че не са очаквали толкова силно земетресение в района на Перник. "Но по принцип, ако говорим за района на друга разломна система, която се намира на север от Витошка планина, тоест за Витошката разломна система, както и за Горнобанската, там вече допускаме земетресение с магнитуд около 6,5 и дори по-високо", казва Ботев.

На първа страница "24 часа"

Земетресението край Перник разкри неизвестен опасен разлом, заявява в интервю за "Сега" Рангелов. По думите на сеизмолога сега може да се изясни по-прецизно обстановката. 

"Земетресението ни казва ето тук имате също опасна ситуация, която вие досега не сте забелязвали, не сте виждали, не знаете, че съществува", аргументира се Рангелов. Когато се освободи веднъж енергията, този разлом отново ще заспи. "Така се случва най-често в природата, става силен трус, след това мястото заспива за дълго време, после пак се активизира. Това огнище ще ни безпокои поне още месец. И слава богу. Това е добрият вариант. Колкото повече продължават вторичните трусове, толкова по-добре, за да могат разрушените пластове да се уплътнят и да заспят", подчертава Рангелов.

В интервю за "Труд" Николай Милошев, директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН, изразява възхищението си от родните строители. "Според мен трябва да направим реверанс към българските строители, защото при магнитуд 5,8 степен няма сериозни разрушения. При същата сила на труса в
Италия се говори за огромни щети и човешки жертви. Така че ние сме щастливци в това отношение", категоричен е Милошев. 

В друга статия "Труд"Телеграф" Милошев подчертава, че няма основания за друг катаклизъм.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е подписала укази за даване на българско гражданство на 4247 души от началото на мандата, като над половината са от Македония /2264 души/, съобщава "Сега". За последните 4 месеца гражданство са взели и 1126 българи от Украйна и 232 от Израел. 316 са просителите, получили отказ. Отменена е и натурализацията на един македонец, за когото е установено, че е ползвал чужди документи за самоличност.

"С 1/2 по-високи наказания за всички, минали през затвора" е заглавието над интервю в "24 часа" с Александър Стойнов, ръководител на проекта за нов Наказателен кодекс. "Рецидивът се свързва с идеята, че ако върху едно лице е въздействано наказателно и няма поправителен ефект, то чувствително се завишава последващото му наказание. Сега се разчита за поправително въздействие само въз основа на произнасяне на присъдата. Според нас е необходимо и нещо повече - да е изтекъл поне 1 година затвор, която не му е подействала възпитателно. Един от най-деликатните въпроси в наказателното право е де се намери точната мярка на използваната принуда", категоричен е Стойнов.

В интервю за "Труд" зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова разказва за срещата на върха на НАТО в Чикаго. "Стана факт междинната способност на НАТО по противоракетната отбрана, или т. нар. първа фаза. В самата първа фаза България попада под чадъра на НАТО. Имаме четири такива фази, но при активирането на първата вече работи радарът, който е разположен в Турция, и имаме разположени способности в Средиземно море, които са оборудвани с ракети прехващачи", обяснява зам.-министърът. Според Цветкова с членството си в НАТО България вече печели. "Само с факта, че системата за ПРО е обща за всички, а не за отделни "избрани" страни, означава, че ние печелим", уточнява тя. По думите й няма да има вноски за ПРО. "Решението на НАТО е, че тъй като това е обща способност, финансирането му ще дойде от бюджета на алианса. Примерно нашата част ще бъде взета от парите, които плащаме като членски внос всяка година", посочва Цветкова.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати