19 Април 2024 г. Петък

Борисов отложи матурите и изпитите за седмокласници в Перник за 29 май

2012-05-23 05:21:50
Матурите и изпитите за седмокласниците за област Перник ще се проведат не днес, а на 29 май. Това е било решено късно снощи при посещение в Перник на премиера Бойко Борисов.

Заедно с Борисов Перник посетиха и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на образованието Сергей Игнатов. 

На среща в кабинета на областния управител в 22,30 часа е обсъдена темата за зрелостните изпити и изпитите за седмокласниците, които бяха насрочени за 23 май, поради притесненията на родителите дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят днес на изпити, след преживяното силно земетресение от предишната нощ с магнитуд 5,8. 

Стигнало се е до съгласие изпитите в областта да се проведат следващия вторник, 29 май. Регионалният инспекторат по образованието в Перник ще има задължението да направи необходимата организация.

Днешният 23 май е неучебен ден на територията на област Перник, До 07.00 часа днес остава в сила бедственото положение на територията на общината, обявено със заповед на областния управител Иво Петров.

Работата по описване и анализиране на щетите, причинени от земетресенията в Перник, ще продължи и днес.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с хора в центъра на Перник, които бяха избрали да останат в колите си и да не се прибират по домовете си, заради страха от силното земетресение и последвалите вторични трусове предишната нощ. 

След срещата в Перник премиерът замина за с. Витановци, където бе посрещнат от множество хора. Да се молим на Господ да се размине, като няма жертви, всичко друго ще го оправим, обеща министър-председателят. Той се ангажира да бъдат отпуснати толкова средства, колкото е необходимо, по данни на комисиите. 

Борисов изрази надежда да се изпълнят прогнозите на сеизмолозите за стихване на трусовете, но заяви, че не може да подвежда хората да се приберат в домовете си, защото е "Божа работа". 

Където има трудно подвижни възрастни хора, екипи ще отидат на място да оценят щетите. Сергей Игнатов ще разреши днес на детските градини да съберат повече деца, съобщи още премиерът.

Строителството в общи линии учудващо добре издържа, коментира Борисов. Той уточни, че язовирните стени никъде не са пострадали от земетресението. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати